Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Inget tyder på att reningsverket orsakar den dåliga badvattenkvaliteten

Halterna är högre uppströms reningsverket.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

Reningsverk bakom havsbadets föroreningar? (HN 17/7)

Varbergs kommun, Samhällsutvecklingskontoret, initierade 2016 en förstudie för att utreda orsaken till den dåliga badvattenkvaliteten vid Björkängs havsbad. Förstudien genomfördes av Structor tillsammans med representanter från miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, hamn- och gatuförvaltningen, samhällsutvecklingskontoret och Vivab. Förstudien ledde fram till ett kontrollprogram och en förbättrad rutin vid badvattenprovtagningen. Ett provtagningsprogram genomfördes i avrinningsområdet under badsäsongen 2017. Resultatet utvärderades av DHI under slutet av 2017 och ett nytt provtagningsprogram genomfördes under 2018.

Det visade sig att halterna är högre uppströms reningsverket i Tvååker än vad det är nedströms. Det betyder att det inte finns något som tyder på att de högre halterna av bakterier kommer från reningsverket.

Varbergs kommun arbetar aktivt från många olika håll med vart källan till de högre halterna av bakterierna kommer ifrån. Vivab har naturligtvis en kontinuerlig kontakt med Varbergs kommun för att se vad orsaken till problematiken med de högre halterna av bakterier kan vara.

VIVAB