Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
IP-Only Bild: Lina Salomonsson

Inget nytt att bygga fiber på landsbygden

Hur ska det sluta med avtalet mellan Region Halland och IP-Only?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Vi har inte sett slutet ännu på detta mycket bristfälliga avtal mellan Regionen och IP-Only. Det har bara har ställt till bekymmer för fiberbyggnationen, inte bara i Halland, utan i stora delar av Sverige. Deras tillkortakommanden har uppmärksammats i media vid flera tillfällen, senast i Plus i tv och tidningen Land.

Jag kritiserade avtalet från första början och insåg att det var bristfälligt. Man påstår att det inte finns några klara riktlinjer hur man skall bygga, på vilket djup slangarna skall ligga på mm. Då vi började 2007, skulle fibern ligga på minst 50 cm djup i åkermark, enligt riktlinjer från Jordbruksverket. Har IP-Only missat detta? Nu skall fibern ligga på minst 70 cm. IP-Only hävdar också i Plus att det är nytt att bygga fiber på landsbygden. Det är inte gjort förut??? Vi i vår förening har bara byggt på landsbygden, med allt vad det innebär, sten, berg och vattendrag mm, se artikel i HN 16/7 2007. Det påstås i Plus att det var värre än de kunnat ana att bygga på landsbygden. Medarbetarna påstår att de har flerårig erfarenhet att bygga fibernät, men det är väl på ritbordet, där allting fungerar. Sen verkar det företaget ha egna regler, som inte heller verkar följas, med krav på 4 900 kronor för att säga upp avtal som i många fall inte är giltiga. När avtalet presenterades i HN, påstods att kontakt hade tagits med flera fiberföreningar. Det har inte presenterats ett enda namn på någon förening, vilket man lätt kan tolka som påstående utan sanning, dvs ingen förening har kontaktats.

Dag Hultefors sa i HN för ett tag sedan att han var trygg i avtalet, men det var väl då, innan alla misstag och felaktigt byggda nät uppdagades. Det är väl inte mycket som blivit rätt, om man lyssnar på de som ”drabbats” av IP-Only. Det är uppenbart att digitaliseringsmålet inte kommer att uppnås.

En fråga som man naturligtvis vill ha svar på är; Vem skall göra om och göra rätt? Vem skall betala dubbelarbetet. Hultefors & co har en del att besvara.

Lars-Åke Åkesson