Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cecilia Rönn (L). Bild: Annika Karlbom
Cecilia Rönn (L). Bild: Annika Karlbom

Inget ekonomiskt stöd från kommunen till Varberg Energi

Ordföranden om samarbetet med Varbergs Bois.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Påskbergsvallen – ett namn värt att bevara

Hej Börje! Som ordförande för Varberg Energi vill jag försöka förklara.

Varberg Energi AB är ett aktiebolag som ägs av Varbergs kommun. Kommunens nämnder får varje år en budgetram att bedriva sin verksamhet inom som beslutas av kommunfullmäktige. Detta finansieras av våra skattepengar från alla oss invånare i Varbergs kommun.

Kommunens aktiebolag styrs via ägardirektiv från kommunen men det finns inget ekonomiskt stöd från kommunen till bolagen. 2019 omsatte Varberg Energi ca 800 miljoner kronor. Av det gjorde bolaget ett resultat på ca 70 miljoner kronor. Dessa pengar kommer precis som från alla aktiebolag via att vi bedriver verksamhet som kunder betalar för.

Du kan läsa i kommunens årsredovisning att bolagen kan lämna stöd till varandra om något bolag går sämre ett år och något går bättre. Om kommunen vill kan de också ta ut en utdelning från bolag som går med vinst. Annars går vinsten tillbaka till verksamheten. I Varberg Energis fall är det för att uppfylla vår affärsplan och investera för framtiden i tex hållbara energilösningar.

En del av Varberg Energis verksamhet är att köpa och sälja el. Detta görs på en marknad i hela Sverige där varumärket är en viktig del. Varberg Energi stödjer och har samarbetsavtal med flera viktiga samhällsaktörer som jobbar med barn och unga. En av dem är Varbergs Bois. Vi har länge haft ett samarbete med klubben och när de tog steget upp i allsvenskan såg vi en möjlighet att både stödja deras verksamhet och stärka Varberg Energis varumärke. Samarbetet med Varbergs Bois är på affärsmässiga grunder och det gynnar båda parter.

Varberg Energi har en årlig budget för marknadsföring och detta är inget som påverkar kommunens invånare negativt på något sätt. Syftet med denna typ av avtal är att det stärker Varberg Energis varumärke och på sikt ökar lönsamheten i bolaget som då kan gynna kommunens invånare om kommunen vill ta ut vinst som utdelning och lägga in i kommunens ram till de olika nämnderna. Detta beslutas av kommunfullmäktige.

Hoppas att detta tydliggör varför Varberg Energi samarbetar med Varbergs Bois, köpte namnet på arenan och varför det påverkar kommunens invånare positivt.

Cecilia Rönn (L)

ordförande Varberg Energi