Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Lövfen (S). Bild: Henrik Montgomery/TT
Stefan Lövfen (S). Bild: Henrik Montgomery/TT

Inget bra eftermäle för Stefan Löfven

Nu behöver vi en ledare med visioner.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I media och inom det socialdemokratiska partiet pågår nu diskussioner om vem som ska efterträda Stefan Löfven. Valet är viktigt för alla, även för den som inte är socialdemokrat eftersom efterträdaren sannolikt även kommer att bli Sveriges statsminister. I Sveriges Radio P1 morgon den 23 augusti utfrågades några personer om hur eftermälet efter Stefan Löfven kommer att vara. En av deltagarna var Anders Lindberg som är ledarskribent på Aftonbladet och är ofta förekommande i diverse paneler i SVT och Sveriges Radio. Han har starka kopplingar till S, har suttit som politiskt sakkunnig för Socialdemokraternas och har haft flera ledande arbetsuppgifter inom det socialdemokratiska partiet. På frågan vad den mest betydelsefulla insatsen som Löfven nu lämnar efter sig svarar Lindberg. ”Han har sett till att utestänga Sverigedemokraterna från makten”.

Att som det viktigaste samlade omdömet efter snart 10 år som ledare för S och 7 år som statsminister är att inte prata med demokratiska partier i den svenska riksdagen hoppas jag att vi kommer att slippa höra som goda egenskaper för framtida ledare. Vi ser resultatet bland väljarsympatier för S som kraftigt har minskat. Det är min gissning att även Annie Lööf:s parti C kommer att gå samma kräftgång till mötes och att hon kommer att uppmärksammas för liknande personlighetsdrag och som sammanfattande omdöme efter hennes tid som ledare för C kommer att efterlämna snarlika tvivelaktigt förträffliga minnesord. När nu S ska välja en ny ledare vill jag att man lägger sin röst på någon med följande egenskaper:

Någon som talar med och lyssnar på alla. Att i en debatt argumentera för sin sak och sina idéer. Att på ett övertygande sätt lyfta fram sin egen politik. En ledare med visioner. Det har inte Löfven haft.

Andersson