Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Montgomery/TT
Bild: Henrik Montgomery/TT

Ingen skam att ha låg pension!

De som arbetat hela sina liv får i många fall ut mindre än de som inte arbetat alls.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

När jag träffar medlemmar i PRO och SPF uttalar många sin oro för ekonomi och låga pension. Här är några röster. "Svårt få pengarna att räcka till mat, hyra, tandvård, fotvård", " Måste ibland be mina barn om hjälp", " Skäms nästan att berätta att jag har så låg pension som 8 000 kronor per månad", "Har en liten sparad slant på banken och en sommarstuga så jag får inget bostadstillägg".

Det är dock ingen skam att ha låg pension. Däremot bör de politiska partierna skämmas som är ansvariga för konstruktionen av det allmänna pensionssystemet och varit medvetna om dess fel och brister i åratal utan att åtgärda dem. Människor som arbetat hela sina liv och betalat in miljontals kronor i pensionsavgifter får i många fall ut mindre än de som inte arbetat alls. En genomsnittlig allmän pension är 11 300 kronor per månad efter skatt. EU:s fattigdomsgräns är 12 600 kronor per månad. Det är en förolämpning mot alla de människor som arbetat och gjort rätt för sig hela livet att de på sin ålders höst får en allmän pension som ligger flera tusen kronor under fattigdomsgränsen.

Vi pensionärer måste i handling visa att vi inte accepterar dessa orättvisor. Pensionärsupproret är en grupp som träffas på Varbergs Torg varje lördag kl.10.30 och manifesterar kraven på rejäla pensioner för alla. Slut upp även du!

Mårten Pettersson

medlem i PRO och SPF-seniorerna