Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Pride får uppmärksammas på andra sätt i år. Här har en regnbåge av ballonger satts upp i San Fransisco. Bild: Jeff Chiu
Pride får uppmärksammas på andra sätt i år. Här har en regnbåge av ballonger satts upp i San Fransisco. Bild: Jeff Chiu

Ingen ska utvisas till ett liv i garderoben

Att manifestationer uteblir i år innebär inte att kraven på politiska reformer för rättvisa stannar av.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Så här års brukar vårt land vanligtvis brista ut i färgsprakande Pridemanifestationer. Pride är lika mycket en folkfest för att fira framgångarna som nåtts för hbtq-personer, som en viktig plattform för debatt kring de utmaningar som kvarstår. Att manifestationer uteblir i år innebär inte att kraven på politiska reformer för rättvisa stannar av.

En särskilt utsatt grupp, där lagstiftningen idag inte fullt ut skyddar rätten att vara sig själv eller vara öppen med sin kärlek, är hbtq-flyktingar. Många är berättelserna från förtvivlade människor som ska utvisas till länder som Afghanistan, Iran eller Nigeria för att Migrationsverket bedömer att de inte löper någon risk att utsättas för livshotande fara eller förföljelse om ingen känner till deras sexualitet. De ska alltså utvisas till ett liv i hemlighet, ett liv utan kärlek. Det är omänskligt.

För Miljöpartiet är det självklart att Sverige ska erbjuda hbtq-flyktingar en fristad. De som flyr från ett land där deras sexuella läggning eller könsidentitet är förbjuden ska inte kunna utvisas dit. Familjeåterförening måste vara möjligt även för den som utav rädsla inte har kunnat leva ihop med sin kärlek i hemlandet.

I Sverige har vi på senare år nått en rad framgångar på hbtq-området. Samkönade par får gifta sig, adoptera och insemineras. Kravet på sterilisering vid könsbekräftande behandling har avskaffats och vi har möjliggjort för transpersoner som blivit utsatta för detta statligt sanktionerade övergrepp att få ersättning från staten. Detta är framsteg som MP och hbtq-rörelsen har kämpat hårt för. Vi har mycket kvar att göra – som att möjliggöra byte av juridiskt kön utan krav på medicinska ingrepp, göra föräldrabalken könsneutral och förbjuda medicinskt omotiverade ingrepp på barn som fötts med intersexvariationer – men stegvis blir vårt samhälle bättre för fler.

Det är livsavgörande att det också gäller hbtq-flyktingar. Många som nekas uppehållstillstånd tvingas till ett liv i otrygghet och rädsla. Det borde vara en självklarhet att ingen hbtq-person ska utvisas till ett land där det är förbjudet att vara homosexuell eller transperson.

Ingen ska förpassas till ett liv i garderoben.

Emma Hult (MP)

hbtq-politisk talesperson

Linnea Sandahl (MP)

Varberg

Sophia Nilsson (MP)

ledamot i jämställdhets- och mångfaldskommittén

Peter Björck (MP)

Varberg

Stefan Edlund (MP)

Varberg

Johan Rosander (MP)

Varberg