Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Patientens ställning i Sverige är alltför svag med få eller inga rättigheter.  Bild: Claudio Bresciani/TT
Patientens ställning i Sverige är alltför svag med få eller inga rättigheter. Bild: Claudio Bresciani/TT

Ingen ska behöva riskera att dö för att man bor fel

Ge patienter lagliga rättigheter att överleva cancersjukdom när behandling finns.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Forskningen kring cancersjukdomar har gjort enorma framsteg. För patienter som drabbas av exempelvis spridd njurcancer har överlevnadschanserna de senaste åren mer än fördubblats. Det som tidigare var en dödsdom för många patienter, kan i dag behandlas framgångsrikt.

Njurcancerföreningen, som är den senaste medlemmen i paraplyorganisationen Nätverket mot cancer, konstaterar att detta ger hopp!

Men trots att många nya cancermediciner och behandlingsmetoder kan beskrivas som totalt revolutionerande, går utvecklingen för flera cancerformer tyvärr mot fortsatta orättvisor. Därför kräver Nätverket mot cancer nu en lagändring för att tvinga fram en mer rättvis vård.

Ingen ska behöva riskera dö för att man bor fel, har fel kön, fel social status eller inte kan strida för sig själv. Alla ska alltid ha rätt till bästa behandling och en laglig rättighet att överleva cancersjukdom när effektiva mediciner finns.

Kravet för vi fram till ansvariga politiker på vår Världscancerdag den 4 februari. Vi genomför Världscancerdagen för tionde året och denna match kanske blir den viktigaste av dem alla: att se till att hälso- och sjukvårdslagen rivs upp och ersätts med en lag som ställer krav och ger rättigheter. Det handlar inte om att straffa enskild vårdpersonal utan om att kunna utkräva ansvar av sjukvårdens huvudmän när en organisation inte fungerar. Det ska också vara möjligt att utfärda sanktioner eller böter mot landsting, primärvård och annan sjukvård.

Den finns en tro på att vi i Sverige gör allt vi kan, att sjukvården är enastående och att det ingen annanstans går att göra mer än här.

Men exempelvis bostadsort och landstingstillhörighet kan vara avgörande för hur det går för en cancerpatient. Det handlar om hur snabbt ett landsting är på att införa nya läkemedel, om de alls används. Om det finns tillräckligt med personal. Om det finns kompetent personal för just din cancerform. Hur budgetansvariga prioriterat, eller inte prioriterat, just din cancersjukdom, hur villigt landstinget är att satsa på forskning. Det finns en direkt koppling mellan forskning och bättre behandlade patienter.

Patientens ställning i Sverige är alltför svag med få eller inga rättigheter. Sjukvården har skyldigheter (i Patientlagen och andra lagar) som de i praktiken kan bortse ifrån då i princip ingenting händer om de underlåter att följa lagen.

Vi kräver att det blir precis tvärtom – de lagliga rättigheterna ska ligga hos patienterna, de som vården är till för.

Margareta Haag

ordförande Nätverket mot cancer

Jörgen Jehander

ordförande Njurcancerföreningen