Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Boendet på Karl Nordstöms väg i kurortsområdet kommer drivas av Frösunda de närmaste fyra åren. Bild: Dick Gillberg
Boendet på Karl Nordstöms väg i kurortsområdet kommer drivas av Frösunda de närmaste fyra åren. Bild: Dick Gillberg

Ingen positiv handel med människor

Företaget som kan driva verksamheten billigast vann upphandlingen.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln "Frösunda tar över äldreboende"

Grattis varbergare till Frösunda. Grattis till skattebetalarna som nu kommer att tjäna 2,8 miljoner per år under fyra år. Boendet på Karl Nordströms väg går nu över till nästa företag. Frösunda som sa sig villiga och kunniga att driva verksamheten billigast vann upphandlingen. Nu vet jag inte vad Frösunda har lovat för kvalitet för dessa pengar men de har säkert lovat en hel del. De som kanske inte är lika glada är de som ska stå för konsekvenserna av dessa sparade pengar. I första hand personalen och som en konsekvens av det de boende själva och deras anhöriga.

Förmodligen har kommunen visat intresse för hur Frösunda ska kunna utföra en säker och trygg omsorg och vård till detta pris och formulerat det i ett avtal?

Detta har i många andra liknande utförsäljningar visat sig vara svårt eftersom det är stora svårigheter med att mäta upplevd kvalitet hos personer med bristande autonomi. Jag har under ett antal år kunnat följa handeln med människor och inte sett att det har varit positivt eller haft en utveckling som inte kommunen i egen regi kunnat uppnå. I en verksamhet där den enskilt viktigaste faktorn är personalen finns det nu en stor risk att deras arbetsvillkor kommer att försämras för någonstans ska vinstpengarna tas. I samband med coronakrisen har det tydliggjorts vilka stora brister, kopplad bland annat till kompetens och bemanning, det finns inom äldreomsorgen vilket man anser kan ligga bakom den höga dödligheten i dessa boenden.

Frösunda kan kanske ansöka om pengar från staten för att kompensera sitt låga anbud?

Att denna handel med människor tillåts för att någon ska kunna tjäna pengar är en skam så länge det inte råder någon form av rättssäkerhet!

Willy Engebrethsen

rättsombud för Riksförbundet FUB