Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingen lag i världen skyddar mot inkompetens och likgiltighet!

Arkitekten bakom St Jörgens kapell är kritisk till ombyggnaden.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Förstör inte upplevelsen vid kapellet"

Femtioåriga byggnader befinner sig i stor fara. Bästföre-datumet har gått ut. Man ser brister både i funktion och yttre fräschör. Man borde bygga om och till för att få nytt liv i byggnaden. Överlever den mot förmodan femtioårskrisen och blir kanske hundra, får den tillbaka något av sin status. Blir en gammal fin byggnad, en del av vårt kulturarv, som måste bevaras.

S.t Jörgens Kapell har fyllt 50. Tillbyggnad har redan skett. Men nu planerar man att bygga in entrégången på innergården med skyddande glasskärmar. Som ansvarig för byggnadens tillkomst, dess skapare och arkitekt, bli jag inte glad. Förgården är en mycket väsentlig del av själva kapellet både sett utifrån och inifrån. Riksantikvarieämbetet har värderat kapellet som en av de Svenska kyrkans byggnader, byggda efter 1940, som för framtiden bör skyddas mot förvanskning. Därför har kapellet sedan oktober 2001 lagskydd som kyrkligt kulturminne enl. 4 kap. KML. En mycket sällsynt, exklusiv och för Varberg hedrande utmärkelse. Eftersom man särskilt poängterat att förgården ingår i den skyddade delen hade jag svårt att tro att Länsstyrelsen skulle säga ja till ett sådant tillbygge, om den nu skulle slinka genom byggnadsnämnden.

Men tyvärr! Ingen lag i världen skyddar mot inkompetens och likgiltighet. Förgårdens hela karaktär förändras av att entrégången byggs in. Jag var stolt över S:t Jörgens kapell. Under min korta karriär (7 år) som skapande arkitekt var det här det närmaste jag kom, att skapa ett mästerverk, vilket är varje arkitekts stora dröm. Inglasningen fördärvar hela tankegången med det fristående skärmtaket och kapellets västerfasad.

Jag instämmer i Eva Berntsson-Melins uppmaning till kyrkorådet. Tänk om och avstå från glasgången!

Jörgen Ehn arkitekt

LÄS MER: Sankt Jörgens kapell rustas upp för tio miljoner