Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jagar man upp häckande fåglar, finns risken att smarta kråkfåglar kan knipa ett ägg eller unge när dessa är obevakade, skriver insändarskribenten.
Jagar man upp häckande fåglar, finns risken att smarta kråkfåglar kan knipa ett ägg eller unge när dessa är obevakade, skriver insändarskribenten.

Ingen drönarpilot kan hänga med en strandskata

Tror mer på att drönaren uppfattats som en rovfågel.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I HN 2021-06-14 berättas om att strandskator jagats med drönare. Det tvivlar jag på. Ingen drönarpilot kan hänga med en strandskata i svängarna. Jag tror mera på reservatsförvaltaren Mikael Stenström: drönaren uppfattas som en rovfågel och attackeras av häckande strandskator, rädda om sina ägg och ungar. Strandskator är unika och när man flyger med drönare, exempelvis i hamnen, dyker dessa ofta upp och anfaller drönaren och då är det bara att så snabbt som möjligt landa för att undvika att skada fågel eller drönare.

För övrigt är det olagligt att flyga med drönare under häckningstid inom naturreservat även om det inte direkt framgår av reservatsbestämmelserna. Det är precis som Mikael Stenström säger. Jagar man upp häckande fåglar, finns risken att smarta kråkfåglar kan knipa ett ägg eller unge när dessa är obevakade. Det är något även vindsurfare och hundägare bör tänka på.

Mats Dahlbom