Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rie Boulund (M), Gert Persson (M) och Niklas Liljeroth (M). Bild: Ola Folkesson
Rie Boulund (M), Gert Persson (M) och Niklas Liljeroth (M). Bild: Ola Folkesson

Ingen bra start för den nya socialnämnden

Vänstermajoriteten sa nej.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Vänstermajoriteten sa vid mandatperiodens första möte nej till att erbjuda ett 80-tal, i första hand högstadieelever att introduceras för utbildning och arbete inom äldreomsorgen. Detta skulle dessutom ge möjlighet till att sätta lite guldkant på tillvaron för de boende på samtliga 10 särskilda boenden som skulle få sällskap och sysselsättning av ungdomarna.

Vänstermajoriteten sa nej till förmån för ett parallellt kommunalt tvåårsprojekt med förlängd prao för 18 högstadieelever. Ett av skälen var också att en annan förvaltning då skulle få stå för kostnaderna.

Projektet Ung omsorg drivs av ungdomar, för ungdomar och har bedrivit verksamhet på över 165 äldreboenden runt om i hela landet sedan 2007. Konceptet är gediget utarbetat och beprövat med goda resultat. Se www.ungomsorg.se

I Falkenberg har Ung omsorg under ett år bedrivit ett pilotprojekt på Berguvens särskilda boende med stor framgång där åtta ungdomar på olika nivåer inklusive teamleader och regionchef blivit introducerade, fått grundläggande utbildning och fortlöpande uppföljning. Detta för att år två, om pilotprojektet föll väl ut utvidgas till att gälla alla tio särskilda boenden i kommunen. Nu säger vänstermajoriteten i socialnämnden nej till en förlängning. Moderaterna i nämnden yrkade med stöd av C i stället på en förlängning på ett år för att därefter utvärdera de två projekten parallellt innan nämnden tar ställning.

I dessa tider när äldreomsorgen i Falkenberg har ett skriande rekryteringsbehov av drygt 1 000 heltidstjänster de närmaste åren måste vi på alla sätt försöka få ungdomar att bli intresserade av att jobba inom äldreomsorgen. Andelen 80-åringar eller äldre i befolkningen ökar i en rasande fart. Särskilt kraftig är ökningen bland dem över 85 år. År 2050 räknar man med att antalet personer över 85 år kommer att ha fördubblats jämfört med i dag. Socialnämnden måste se om sitt hus och kan inte passivt lita på att någon annan skall lösa problemet.

Rie Boulund (M)

Gert Persson (M)

Niklas Liljeroth (M)