Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pinsamt men inte konstigt att det här behövdes en rysk autokrats invasion av Ukraina för att skaka om i riksdagshuset, skriver insändarskribenten. Bild: HANS T DAHLSKOG
Pinsamt men inte konstigt att det här behövdes en rysk autokrats invasion av Ukraina för att skaka om i riksdagshuset, skriver insändarskribenten. Bild: HANS T DAHLSKOG

Ingen bör fatta beslut i yrvaket tillstånd

Ironiskt att de styrande inte ansåg oss myndiga nog att rösta i denna viktiga fråga.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Lite ironiskt att de styrande var så rädda för att folket skulle bli utsatta för rysk propaganda, troll och annat jävelskap att de inte ansåg oss myndiga nog att rösta i denna viktiga fråga. Märkligt att att de själva anser sig vara immuna mot lobbying, manipulation och desinformation, speciellt med bakgrund av att utrikesministern Ann Linde i somras lät sig grundluras av två ryska "skämtare" som utgav sig representera den ryska oppositionen. Ett grovt misstag som hon bortförklarade allt för lättvindigt med tanke det ämbete hon innehar. . Är det av omtanke eller är det Socialdemokraternas mål är att hålla sig kvar vid makten oavsett vilka offer de måste göra som låter dem sänka demokratin i graven?

Vad man än tycker och tänker så har detta ställningstagande forcerats fram i relation till en rysk despots nyckfulla sinne. Ska han anfalla oss för att vi står tillsynes ensamma, utanför Nato eller för att vi går med Nato och då hotar Rysslands säkerhet. Som att välja mellan pest och kolera, beslut som fattas under hot, rädsla och stress brukar inte vara hållbara i längden. Som medlemmar i Nato blir vi dock tvungna att se över vår livsmedelsförsörjning. Tanken att återinföra beredskapsförråd tilltalar mig, ärendet måste eventuellt handläggas skyndsamt. Detta för att kunna garantera mat till Natotrupper vid händelse av krig. Hur hög prioritet hade ärendet haft om livsmedelsförsörjningen stått i relation till oss invånare? Det räckte ju uppenbarligen inte med en pandemi för att politikerna skulle begripa hur sårbara vi faktiskt är. De slog dövörat till coronakommissionens svidande kritik och valde istället att klappa sig för bröstet och ge sig själva ett mycket högt betyg.

Pinsamt men inte konstigt att det här behövdes en rysk autokrats invasion av Ukraina för att skaka om i riksdagshuset. Nu har de vaknat ut sin Törnrosasömn men är det verkligen ”Prince Charming” som räcker oss sin hand? Hög eller låg, ingen bör fatta beslut i ett yrvaket tillstånd.

Åsa Tufvesson