Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Inga politiska beslut har specifikt påverkat de senaste reaktorstängningarna

Svar om kärnkraft.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Verkligheten kan vara obekväm

Lars A fick i min insändare 13/3 frågan vilka politiska beslut som gjort att just de nyligen stängda reaktorerna O1, O2, R1 och R2 blev olönsamma medan kvarvarande 6 reaktorer inte påverkats av dessa beslut utan planeras fortsätta driften i ytterligare 20-25 år. Lars försöker svara men misslyckas helt förklara vilka beslut som påverkat bara de nyligen stängda reaktorerna. Förklaringen är att inga sådana politiska beslut har fattats! Allt Lars anför är allmänna saker som inte specifikt har med de stängda reaktorerna att göra.

Att myndigheter i förväg skulle ge ett drifttillstånd innan erforderliga säkerhetsuppgraderingar och andra renoveringar gjorts på gamla reaktorer är bara befängt.

Vad gäller minskningen av den fossila andelen i elproduktionen från ca 5% 2010 till under 1% 2020 så är ju faktiskt minskningen med 4%-enheter en 80%-ig minskning. Och en minskning med 80% är en mycket stor minskning, Lars.

Vad gäller vattenkraftens reglerförmåga så är den alltså väldigt stor. Dessutom tillkommer då en enorm lagringskapacitet i våra kraftverksdammar som inte bara sträcker sig över dygn och veckor utan faktiskt flera år. Vår elexport till Norge innebär att norska kraftverksdammar kan lagra energi som vi sedan kan importera tillbaka. Till detta kommer nu starkt på många håll i världen och snart också i Sverige ytterligare regler- och lagringssystem. Det handlar bland annat om pumpkraftverk, batterilagring och vätgasproduktion.

Vad gäller Danmarks och Tysklands förmåga att exportera el när det finns ett överskott av vindkraft och i Tysklands fall även solkraft så är det bara så enkelt Lars att du ska studera dessa länders elproduktion i sammanställningar man finner på nätet. Där ser man tydligt dygn för dygn vilka kraftslag som ökar ibland (vind och sol) och bidrar till en större produktion än förbrukning i dessa länder vilket då möjliggör såväl elexport som att t.ex. fossileldad värmekraft dras ner.

Rådet att du ska ta del av verkligheten Lars står fortsatt kvar!

Glenn Wahle