Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tallriksservering med två rätter att välja på ger mindre svinn.
Tallriksservering med två rätter att välja på ger mindre svinn.

Inga centralkök i Varbergs kommun

Vi vill erbjuda våra matgäster det bästa av måltider.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ledaren "Maten till de äldre måste prioriteras mera"

I Varbergs kommun har vi inte ett centralkök, som det beskrevs i ledaren fredag 8 maj. Däremot finns många tillagningskök – totalt 19 stycken. Fyra av dem ligger på eller i anslutning till kommunens särskilda boenden. Tillagningskök finns på Östergården, Limagården, Ekekullen och på Kungsängen. Det innebär att det finns ett tillagningskök vid de flesta av kommunens platser på särskilt boende.

Inom kommunens måltidsverksamhet arbetar vi kontinuerligt med att utveckla vår verksamhet och erbjuda våra matgäster det bästa av måltider. Under förra året implementerade vi vad vi kallar ”tallriksservering” på de boenden där vi har tillagningskök. Det innebär att de boende där alltid kan välja mellan två olika rätter till lunch. Våra kockar går till avdelningarna och lägger upp maten på tallrikar som de äldre blir serverade vid borden. På så sätt får kockarna i köket en nära kontakt med gästerna och de kan snyggt presentera maten på tallrikarna. Dessutom innebär det att vi i princip inte får något svinn överhuvudtaget då vi inte skickar mat till avdelningarna som inte går åt. Konceptet har inspirerat andra och redan under första året har vi tagit emot flera studiebesök från flera andra kommuner.

Kristian Helgesson

Avdelningschef

Kost och städ