Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Per Landén

Inför vårdval för gynekologi och mödravård

Vi vill ge patienten mer makt på bekostnad av politiker.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Liberalerna sätter alltid individen först. Att själv få välja vårdgivare ger makt över sin situation som patient. Den friheten är värd att försvara på många områden, men det blir kanske extra tydlig för kvinnor när det handlar om gynekologi och mödravård.

Vi är stolta över att dåvarande Landstinget Halland var först med vårdval där man fick välja vårdcentral. Snabbt spred sig denna frihetsreform över Sverige och det blev under alliansregering lag på att vårdval för primärvården skall erbjudas. Dock tycker vi nu att det är dags att ta nästa steg. Vårdvalet behöver utvecklas och utökas. Vi i liberalerna vill att det ska vara möjligt att lista sig direkt hos en specifik läkare men vi vill också införa vårdval i Halland för gynekologin och mödravård.

Att införa vårdval i Halland för gynekologin och mördravården skapar inte bara en valfrihet för medborgaren utan det skapar också trygghet för de privata vårdgivare som erbjuder denna vård. I dagsläget handlas privat mödravård upp med den osäkerhet ett tidsbegränsat avtal och återkommande upphandlingar ger. Om mödravård och gynekologi ingår i vårdvalet kommer friheten för den enskilde bli större, det blir en bättre kontinuitet och patientsäkerheten kan säkerställas när aktören finns kvar så länge individer väljer att lista sig där.

Mödravård i privat regi finns för närvarande endast i Kungsbacka. Frågan om och hur de skall kunna fortsätta bedriva denna vård, utreds för närvarande. Liberalernas svar är att införa vårdval och därmed säkra denna vårdgivares möjlighet att få fortsätta men också skapa möjlighet för fler att etablera sig.

Vi vill ge patienten mer makt på bekostnad av politiker. Det är liberal sjukvårdspolitik.

Tommy Rydfeldt (L)

Gruppledare

Region Halland

Inger Brosved (L)

Regionkandidat Varberg

Niclas Erlandsson (L)

Regionkandidat Falkenberg

Ellen Österberg (L)

Ordförande Liberala ungdomsförbundet

Halland