Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En kostnad. Enligt Konsumentverkets beräkningar kostar det 5 200 kronor per år mer att äta glutenfritt jämfört med normalkost, om all mat lagas hemma. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
En kostnad. Enligt Konsumentverkets beräkningar kostar det 5 200 kronor per år mer att äta glutenfritt jämfört med normalkost, om all mat lagas hemma. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Indraget glutenbidrag kostar

Region Halland har ingen koll på priser.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Region Halland har beslutat att dra in glutenbidraget 2019 med motiveringen att prisskillnaden för glutenfria varor inte är så stor längre, och att endast ett fåtal landsting har det kvar. Då vill jag påstå att regionstyrelsens ledamöter inte har någon koll på priset på de glutenintolerantas medicin. För att ge några exempel, två kilo vetemjöl kostar 15 kronor, medan två kilo glutenfritt mjöl kostar 65 kronor. Glutenfri sirapslimpa kostar 49 kronor styck, motsvarande sirapslimpa kostar 21 kronor styck. Enligt Konsumentverkets beräkningar kostar det 5 200 kronor per år mer att äta glutenfritt jämfört med normalkost, om all mat lagas hemma.

För dem som diagnostiserats med Celiaki är medicinen glutenfri kost. Medicin för andra diagnoser betalar man högst 2 200 kronor per år.

Att sedan skylla på att de flesta andra landsting inte betalar glutenbidrag, visar bara att Region Hallands politiker inte värnar ett dugg extra om sina medborgare.

Besviken glutenintolerant