Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ohederligt att skylla ekonomin på de minskade barngrupperna, tycker politikerna i Framtid Falkenberg: Per Svensson (S), Lars Fagerström (L), Georgia Ferris (KD) och Markus Jöngren (MP) Bild: Pontus Lundahl/TT

I Centerns värld får barnen ta skulden

I själva verket har man levt på krita.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Om man år efter år tar på sig en för stor kostym är det inte konstigt om någon tillslut påpekar att sömmarna måste tas in.

När HN skriver om förslagen på effektiviseringar om 2% som samtliga nämnder ska lämna över till budgetberedningen i höst, så lyckas man blanda ihop detta med tidigare års budgetunderskott. Barn- och utbildningsnämnden har år efter år spenderat mer än man har, något som viftats undan med år av högkonjunktur och goda kommunala överskott. Nu vet vi att andra tider kommer, barnen och de äldre blir fler, de som arbetar blir färre. För att klara ekvationen måste vi ha en budget i balans – och då måste förvaltningen också hålla den budgeten. Man har helt enkelt levt på krita, nu säger Framtid Falkenberg stopp! Lägg undan kreditkortet och håll er till det som finns i plånboken.

I det läget väljer Tore Holmefalk (C) att gå ut och skylla ekonomin på barnen – det är i hans värld de små barngrupperna som ställer till det. Och här är han rent av ohederlig, för Framtid Falkenberg har skjutit till de 13 miljoner/ år som krävs för att rekrytera personalen som gör det möjligt att minska barngrupperna. Utöver det får man även ett statsbidrag på 12 miljoner kronor med samma syfte – Framtid Falkenbergs prioritering är med andra ord väl finansierad.

När Framtid Falkenberg hösten 2018 la sin första budget med uppdraget till nämnderna att hitta 2% effektiviseringar hade Sverige varken en regering eller en statsbudget, något som gjorde det väldigt svårt att planera för 2020 eftersom de generella statsbidrag som bland annat SKL menar måste komma inte på något sätt kunde utlovas. Med den ovissheten valde vi att tidigt se över verksamheterna och behoven, vad ger bäst effekt för barnen och personalen i verksamheten, och vilka uppgifter och statusprojekt kan vi strunta i? Om dessa förslag behöver bli verklighet avgör fullmäktige. Framtid Falkenberg kommer aldrig tappa fokus på kärnverksamheten, för Falkenbergs tillväxt börjar med en trygg uppväxt. Det är vårt välfärdslöfte!

Per Svensson (S)

Lars Fagerström (L)

Georgia Ferris (KD)

Markus Jöngren (MP)

Framtid Falkenberg