Som gående riskerar man hela tiden att bli påkörd bakifrån, skriver insändarskribenten. (På bilder deltar tävlingscyklister i ett lopp i Stockholm.)
Som gående riskerar man hela tiden att bli påkörd bakifrån, skriver insändarskribenten. (På bilder deltar tävlingscyklister i ett lopp i Stockholm.) Bild: FREDRIK PERSSON

Hur ska gående och mountainbikecyklister samsas i skogen?

Vad gäller för cyklisterna på kommunens mark?

ANNONS
LocationVarberg||

Skogsområdet mellan Västkustvägen, tunnelbygget och Brearedsvägen, Prästakullen har annekterats av Varbergs Mountainbikeklubb. Varje stig är uppkörd och som gående riskerar man hela tiden att bli påkörd bakifrån. Nu har man dessutom börjat sätta ut pinnar, för att markera revir?

Så vitt vi förstår är det kommunens mark och att allemansrätten gäller. Vi boende i Breared som tillsammans med skolan använt området för rekreation, motion och avkoppling undrar nu:

1. Varför har ingen information gått ut till allmänheten ?

2. Vad gäller rent juridiskt gående versus cyklande

3. Vilken hänsyn måste cyklande visa gående, joggande?

4. Får vi andra överhuvudtaget röra oss i området?

ANNONS

Kan vi få ett klargörande från ordförande i Varbergs MTB, hur klubben tänker att vi skall kunna nyttja skogsdungen i samförstånd?

Christina Billbäck

Svar

från Varbergs MTB

Hej Christina!

Roligt att läsa att Du liksom många andra såsom hundägare, löpare, cyklister, skolungdomar och flanerare nyttjar Varbergs fina grönskande närområden. Vet inte hur länge Du bott i detta område men här har cyklats i mer än trettio år. Under dessa år har mountainbike vuxit och nu etablerat sig som en av Sveriges största folksporter. Det är bland annat genom cyklandet som stigarna hålls öppna.

För ett antal år sedan bestämdes i kommunen att man skulle anlägga ett motionsspår. Den slinga som då nyttjades av mtb-cyklister korsades av det nya motionsspåret inte mindre än sex gånger, vilket kom att utgöra risk för krockar mellan löpare och cyklister. Vi hade då ett gott samarbete med kommunen och blev överens om att med stolpar markera en slinga med färre korsningar.

Resultatet blev Brearedsslingan, tack vare stora ideella insatser av Varberg MTB:s medlemmar och med ekonomiskt bidrag av Varbergs Sparbanksstiftelse. En aktivitets-slinga för både cyklister, löpare och flanörer där man går eller springer åt ena hållet och cyklar åt motsatt håll. Många har uttryckt förtjusning över slingan (se till exempel tidigare insändare i HN) som nu bara korsar motionsspåret på två ställen.

ANNONS

På den stora gräsytan mellan Klubbhuset och tunnelmynningen finns en karta med förklarande text (se bild) där information kring området och slingan erhålls. Markägare är Varbergs kommun och Region Halland vilka båda har gett tillåtelse till markering av slingan. Naturligtvis gäller Allemansrätten här liksom överallt i Sverige. I Varbergs MTB har vi regler som vi följer. En regel är att alltid sakta ner och i förväg hälsa på den vi möter eller cyklar förbi.

Klubben har varje vecka träning för uppemot 200 barn och ungdomar mellan 4 och 16 år. Glada, förväntansfulla och positiva som tränar sin idrott för att bli bättre och säkrare cyklister. De ges, genom alla våra ungdomsledares försorg, en möjlighet att ta del av en härligt utmanande, positiv och livslång upplevelseidrott.

Hoppas nu att du fått svar på dina frågor. Väl mött kring Brearedsslingan!

Uffe Dovemark

ordförande i Varbergs MTB

ANNONS