Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Systembolaget besitter hög kompetens, sköter försäljningen på ett ansvarsfullt sätt utan privat vinstintresse och har ett högt förtroende hos svenska folket, skriver insändarskribenten. Bild: Hasse Holmberg/TT
Systembolaget besitter hög kompetens, sköter försäljningen på ett ansvarsfullt sätt utan privat vinstintresse och har ett högt förtroende hos svenska folket, skriver insändarskribenten. Bild: Hasse Holmberg/TT

Hur och var alkohol säljs påverkar

Den troliga följden av införd gårdsförsäljning är att Systembolagets försäljningsmonopol faller av EU-rättsliga skäl.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Hårda restriktioner för gårdsförsäljning

Jag är medveten om att gårdsförsäljningsutredningen föreslår volymgränser både vad gäller inköp och produktionsnivå. De känns dock mest som utredningskosmetik i syfte att få förslaget att framstå som att gårdsförsäljning bara är en obetydlig verksamhet, vilket är underligt eftersom den från flera politiska partiers sida lyfts fram som lösningen på landsbygdens överlevnad.

Utredningens förslag är att försäljning på produktionsställen (vingårdar, bryggerier och destillerier) får ske förutsatt att årsproduktionen uppgår till max 75 000 liter sprit, 500 000 liter jästa drycker upp till 10 % alkohol eller 200 000 liter jästa drycker med mer än 10 % alkohol.

Ett räkneexempel: en vingård producerar 500 000 liter vin, som säljs i gårdens butik. Vingården ordnar rundvandringar dagligen och butiken är öppen årets alla dagar. Det innebär en möjlig försäljning på närmare 1 400 liter per dag. Småskaligt? Knappast!

Den troliga följden av införd gårdsförsäljning är att Systembolagets försäljningsmonopol faller av EU-rättsliga skäl. Därmed släpps möjligheten att sälja alkohol fri och enskildas intresse att tjäna pengar genom att sälja mycket sätts sannolikt före svenskarnas väl och ve.

Hur och var alkohol säljs påverkar. Istället för att medverka till att kullkasta Systembolagets monopol borde Inger och Robert på Byaregårdens Brygghus värna det och inrikta sig på att sälja sina alkoholprodukter den vägen. Systembolaget besitter hög kompetens, sköter försäljningen på ett ansvarsfullt sätt utan privat vinstintresse och har ett högt förtroende hos svenska folket. Utan kontroll på alkoholförsäljningen riskerar Sverige en försämrad folkhälsa på grund av ökad alkoholkonsumtion.

Leif Arne Gustavsson

IOGT-NTO