Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hamid Zafar, mer känd som rektor Hamid. Bild: Jessica Gow/TT
Hamid Zafar, mer känd som rektor Hamid. Bild: Jessica Gow/TT

Hur många Rektor Hamid finns det bland oss?

Antidemokratiska och främlingsfientliga värderingar sprids på sociala medier, på möten och vid köksbord.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Rektor Hamid har rört om många sinnen de senaste dagarna.

Han har av många blivit uppskattad för stora och positiva insatser i samhället. Men han han har prålat i lånta fjädrar och har utfört sin gärning med Janusansikte. Som gammal lärare, rektor och ungdomsledare är jag väldigt illa berörd av att han tjänat som ledare och förebild för ungdomar i många år.

Nu har han skilts från alla sina uppdrag men tar avstånd från allt han sagt. Han har aldrig själv ”kommit ut” och alltid sagt det han sagt under annat namn. Han påstår sej själv påverkad. Hur många har han då själv hunnit påverka med sin snedvridna syn på jämlikhet och allas lika värde?

Tyvärr har han många med sig i vårt land. De förstärker och sprider sina antidemokratiska och främlingsfientliga värderingar på sociala medier, vid köksbordet, på möten och vid varje tillfälle. Rektor Hamid är bara en i toppen på en svulst, som med många nynazistiska rottrådar vunnit fäste i många länder.

Många känner sej lurade, inte alla. Många förstår inte, misstänker inte, men inte alla. Hur många ”Hamid” har vi bland oss? Hur många döljer sig bakom falska fjädrar i sociala medier? Om inte ”tidningsmurvlar” funnits, hur länge hade han då kunnat fortsätta som förgrundsfigur och rektor och ungdomens förebild?

Vi som är uppvuxna med folkhemmet i välfärden vill tro, att ingen vill oss illa, att alla vill gå åt samma håll i konsensus, att vår barndoms Sörgårdsidyll består och att vårt Sverige fortfarande är medelpunkten för världens intresse. Det är nog dags för oss att vakna upp och inte alltid tro att den du möter är den hen ger sken av att vara.

Alf Hjertström