Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Erik Hellsborn (SD) under en resa till Israel 2011.
Erik Hellsborn (SD) under en resa till Israel 2011.

Hur kan Söders uttalande tolkas som antisemitism?

SD tar hoten mot svenska judar på allvar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ledaren "Ta den starka utställningen om förintelsen till museet i Halland"

Maria Haldestens ledare på förintelsens minnesdag innehåller många goda poänger, men det är beklagligt att se hur hon försöker koppla ihop Sverigedemokraterna med nazisternas antisemitism. Om hennes tolkning av vår partikamrat Björn Söders uttalanden beror på ett ärligt missförstånd eller medveten illvilja låter jag vara osagt, oavsett vilket har hon landat fel. Söders uttalande handlade om ett erkännande av judar som en av Sveriges nationella minoriteter, vilket betyder att de utgör en egen folkgrupp, som äger hemortsrätt i Sverige. Hur man kan landa i att detta är antisemitism är obegripligt för mig.

SD tar hoten mot svenska judar på allvar. Vi var tidigt ute och varnade för den antisemitism som följde med den muslimska invandringen. En varning vi tyvärr fått rätt om gång på gång, men som än idag ursäktas eller förminskas av vissa, främst från politikens vänstra planhalva. Det är också från vänster som den parlamentariska antisemitismen kommer, dåligt maskerad som kritik mot staten Israel. Givetvis ska Israel kunna kritiseras liksom alla världens stater, men det är svårt att se kritiken som legitim när den judiska staten mäts efter helt andra måttstockar än andra länder. När demokrati och mänskliga rättigheter rankas så utklassar Israel sina grannländer. Trots detta utmålar svensk vänster gång på gång Israel som den stora boven i Mellanösterns konflikter. Det var ingen slump att man under en islamistisk demonstration i Stockholm förra sommaren kunde höra slagordet ”Länge leve Margot Wallström!” medan israeliska flaggor brändes. SD å andra sidan står med det demokratiska Israel, mot kringliggande islamiska skurkstater, och driver aktivt på för att Sveriges israeliska ambassad ska flyttas till Jerusalem, den judiska statens historiska och nutida huvudstad.

Att allt fler judar upplever en otrygghet i Sverige är ett problem som måste tas på allvar. Men Haldesten gör inget för att öka tryggheten när hon målar upp en bild av att ett av Sveriges största partier vill den judiska minoriteten ont.

Erik Hellsborn (SD)

Varberg

Svar

från ledarredaktionen:

"Dessa grupper har minoritetsställning just för att de inte är svenskar”. Så skriver Björn Söder ordagrant om sin syn på judar. Han har förklarat det med att de tillhör den judiska nationen (och därmed inte den svenska).

Att Erik Hellsborn har intresse av att spela bort korten är förståeligt. Men det är ett faktum att flera förintelseöverlevare genomskådat en del av försöken att tvätta fasaden. Emerich Roth är en av dem. Häromdagen underströk han att SD-företrädare inte har tagit avstånd från sina nazistiska rötter, och han efterlyste en avhopparverksamhet för Sverigedemokrater.

Det är allmänt känt att SD:s förste partiledare, Anders Klarström, hade en bakgrund i nazistiska NPR. Men även på senare år har en rad SD-företrädare avslöjats med sympatier med nutida nazistiska rörelser. En del har därefter förklarats oönskade av partiledningen och tvingats avgå. Men tyvärr tenderar dessa avslöjanden att upprepas.

Att det finns andra, exempelvis islamister, som uttrycker antisemitism ursäktar inte detta.

Maria Haldesten