.
. Bild: Marie Hebelius Svahn

Hur kan man ta pengar från personal till att täcka lokalkostnader?

Inflation och en lite skakig och osäker byggmarknad kan göra att det tillkommer fler ovälkomna och kanske även välkomna överraskningar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVäröbacka||

Vi har läst om att kostnaderna för Väröbackaskolans renovering har ökat ca 30 miljoner kronor, från den första beräkningen till en mer noggrann förstudie; från 96 miljoner till 126 miljoner.

Detta är inte alls märkligt för så har det varit under alla år som det har planerats förändringar i skolmiljöer. Detta gäller inte bara för Varberg utan detta är ett utbrett beteende i de flesta kommuner.

En av de vanligaste orsakerna är att det vid varje lokalförändring blir aktuellt att samtidigt utföra de brister i fastighetsunderhåll som har blivit uppskjutna under åren. Så förmodligen kommer kostnadsnivån att öka ytterligare, när en mer detaljerad projektering är genomförd.

ANNONS

Ett sedvanligt och traditionellt sätt för serviceförvaltningen att spara är att skjuta upp det planerade fastighetsunderhållet från år till år, gång på gång, antingen tills det behövs akuta åtgärder eller när det är dags för andra lokalförändringar. Och då sprängs ju alla tidigt upprättade kalkyler.

För närvarande råder ju inflation och en lite skakig och osäker byggmarknad, så det kan ju tillkomma fler ovälkomna och kanske även välkomna överraskningar i det fortsatta planeringsarbetet för Väröbackaskolan.

Att i samma andetag, som de senaste renoveringskostnaderna redovisas, antyda att en del av ”fördyringen” skall täckas med pengar, som egentligen skall gå till personalen, är häpnadsväckande och upprörande, när samtidigt det stolta kommunalrådet Stenkil redovisar att kommunen går mot ett överskott på 400 miljoner. Delar av detta plockas för övrigt från hyresgäster i Varbergs Bostad och abonnenter hos Varbergs Energi.

Förskolan, grundskolan, gymnasiet, barnomsorgen, äldreomsorgen, hamn och gata, miljö och hälsa, kultur och fritid samt serviceförvaltningen saknar ständigt nödvändiga resurser som kommunledningen vägrar att tillföra! Det är hög tid att hela Varbergs samhälle kommer i balans i stället för att kommunalrådet skall ståta med ett mycket temporärt bokfört överskott.

Thomas Ericsson

Arkitekt SAR/MSA

tidigare aktiv skolplaneringsarkitekt

ANNONS