Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Kvarteret Snidaren. Bild: Annika Karlbom

Hur hållbart är det att riva hus från mitten av 1900-talet?

Ska det aldrig ta slut med utarmningen av Varbergs historiska bebyggelse?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln "Hon förlorar sitt hem om Snidaren får klartecken"

Kv Snidaren är än en gång ett bevis på att Varbergs kommunpolitiker lagt sig platt för fastighetsägarna/byggherrarna, det vill säga det är snarare deras än folkflertalets ambitioner som styr stadsbyggandet. Politiken har all makt i världen att styra med hjälp av plan- och bygglagen men man tar den inte och väljer att släppa igenom nybyggnation som först kräver rivning av befintliga hus. Hus från 1900-talets mitt, då det i sanning byggdes mycket bättre och hållbarare än i dag! Hur hållbart (väl inte bara ett honnörsord i Varberg?) är det att riva fungerande hus? Tro mig, husens tekniska kvalitet förr var mycket högre än dagens husproduktion. Till detta kommer de historiska, kulturhistoriska, stadsbilds- och miljömässiga kvaliteter som också går förlorade. Var finns det långsiktiga hållbarhetsperspektivet?

Och så argumenterar man för högre höjder med argument från kv Lorensberg! Ett gigantiskt projekt som var mycket kritiserat och synnerligen illa rimmade med innerstadens låghusbebyggelse, av riksintresse för kulturmiljövården. Det är så det fungerar, får man igenom ett område med (orimligt, opassande) högre hus så kan sedan tillkommande ”söka stöd” i den redan för höga volymen: fullständigt befängt!

Ska det aldrig ta slut med utarmningen av Varbergs historiska bebyggelse- och boendemiljö? Jo, kanske nu, när det tagits fram ett stadsbyggnadsprogram som bara måste antas av kommunfullmäktige. Då äntligen kanske det kan bli ”nån dj-a ordning” också i Varberg!

Förvisso behövs det byggas fler bostäder (inte minst hyresrätter) Men måste det gå ut över befintlig, äldre bebyggelse i gott tekniskt skick? Ett sådant resursslöseri, i alla bemärkelser – och då har jag inte vägt in effekterna för de som nu bor och trivs i kv Snidaren… (HN 9 mars)

Mats Folkesson

fd länsantikvarie