Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Äldre. Äldre svaga medmänniskor med ångest och ensamhetsoro ska bo kvar hemma så länge det bara går i den digitala värld som byggts runt dem. Bild: Pontus Lundahl/TT

Hur blir framtiden för digitaliserade äldre?

Den digitala världen har varken medkänsla, glädje eller sorg.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

En digital framtid väntar runt hörnet, eller? Den ena glädjefyllda artikeln efter den andra publiceras. Det är bara att vara positiv och trycka på ja-knappen. Här gäller det att ligga i framkant "så att folk kan bo kvar hemma så länge som möjligt." Känner en djup oro för hur framtiden ska te sig för många äldre som ska digitaliseras. Det är ju levande människor som bygger ett samhälle, den digitala världen har varken medkänsla, glädje eller sorg. Känslor som specifikt vi människor har och som vi vill dela med andra människor.

Hundar får inte vara ensamma mer än tre timmar, hästar ska också ha sällskap. Äldre svaga medmänniskor med ångest och ensamhetsoro ska bo kvar hemma så länge det bara går i den digitala värld som byggts runt dem. Som jag ser det handlar det bara om att begränsa kostnader. Varför endast tala om fördelar när det gäller digitalisering av äldre människors vardagsliv. Vi lever i ett samhälle som har råd att satsa medmänsklig omvårdnad med värme och empati i möten med våra äldre. Vi satsar på att alla äldre, själv ska få avgöra hur man önskar bo de sista trappstegen i livet. Tummen upp för vård/omsorg i alla kommundelar med mänskliga händer/hjärta och hjärna. Äldre sjuka och svaga behöver mer mänsklig kontakt – inte mindre!

Ingeborg Oléni

Distriktsköterska

Trygghetspartiet, tidigare SPI Välfärden