Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu är det upp till bevis för kommunen om våra grupp- och servicebostäder kommer att bli det som LSS-lagen ska vara en garanti för, goda levnadsvillkor. Bild: Martina Holmberg / TT
Nu är det upp till bevis för kommunen om våra grupp- och servicebostäder kommer att bli det som LSS-lagen ska vara en garanti för, goda levnadsvillkor. Bild: Martina Holmberg / TT

Hur blev det med valfriheten och kvalitén?

Upp till bevis Falkenbergs kommun.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I HN 2002 kunde man läsa om "den moderata filosofin": "Konkurrens ger en rad fördelar som bättre vård, högre löner, bättre arbetsförhållanden och större valfrihet för både personal och brukare". Det gick någon månad innan man i HN kunde läsa om personalneddragningar.

17 år senare kan man konstatera att det blev inte som Moderaterna med Centern som ivrigast påhejare eventuellt trodde. Oklart om man verkligen trodde på att det skulle bli bättre själva eller om det bara var ett sätt att spara pengar och därmed försämra för boende och personal.

De som har tjänat är företagen vilket också är själva drivkraften bakom företag som handlar med människor med behov av samhällets stöd.

2020 tar kommunen tillbaka det mesta som varit utlagt till vinstdrivande företag och ska åter igen driva det i egen regi. Naturligtvis är Moderaterna och Centern emot detta och säger sig ha fortsatt förtroende till bland annat nuvarande utförare Frösunda och skulle vilja att de tilläts fortsätta driva aktuella enheter. Nu är det upp till bevis för kommunen om våra grupp- och servicebostäder kommer att bli det som LSS-lagen ska vara en garanti för, goda levnadsvillkor.

Jag är inte emot alternativa utförare bara det kan skapas ett rättssäkert sätt att följa upp kvalitén. Det fanns inte när kommunen hade ansvaret och det har inte fungerat med externa utförare. I rättvisans namn så har det fungerat bättre med uppföljning det senaste året och förhoppningsvis kommer det att fungera ännu bättre i framtiden oavsett utförare.

I min roll som rättsombud för Riksförbundet FUB stöter jag i Halland regelbundet på fall som bara kan betecknas som vanvård och missförhållanden och detta är framförallt beroende på icke kompetent personal och avsaknad av närvarande ledning samt ingen adekvat tillsyn eller uppföljning. Nu när kommunen tar över så kommer man förhoppningsvis att satsa på sin personal. Upp till bevis Falkenbergs kommun!

Willy Engebrethsen

Rättsombud för FUB