Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Hundra år sedan kvinnor fick rösträtt

Ändå är det långt ifrån jämställda löner.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Fredagen den 8 mars är det internationella kvinnodagen. Men vi firar även att Varbergs Socialdemokratiska Kvinnoklubben fyller 100 år. I 100 år har Socialdemokratiska Varbergskvinnor fört kampen om kvinnors rättigheter, såväl i de stora nationella frågorna såväl som i de lokala frågorna för Varbergs kvinnors utveckling. Vi vill rikta ett stort Tack till alla dessa kvinnor!

I år är det också hundra år sedan riksdagen beslutade om rösträtt för kvinnor. Sedan dess har flera viktiga jämställdhetsreformer genomförts. 1960 beslutade SAF och LO att slopa kvinnolönerna och 1980 blev det lag att betala lika lön oavsett kön. Trots det är det långt kvar till jämställda löner. Omräknat i tid jobbar kvinnor gratis efter klockan 16.06 varje dag, medan män får betalt för hela sin arbetsdag.

Arbetsgivare är skyldig att göra lönekartläggningar för att upptäcka och rätta till osakliga löneskillnader. Ändå händer det alldeles för lite. Vi S-kvinnor kräver att fler insatser görs för att jämna ut löneskillnaderna:

► Skärp tillsynen av bestämmelserna om lönekartläggningar

► Säkerställ ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen

► Synliggör och åtgärda strukturella löneskillnader.

Det finns de som ifrågasätter jämställdhet, varför vi ska ha en internationell kvinnodag och varför vi har kvinnoorganisationer. I Sverige och runt om i världen framkommer dagligen omständigheter som visar behovet av kampen för kvinnors rättigheter och ökad jämställdhet. Det handlar om kvinnors utsatthet för våld i nära relationer, kvinnors ekonomiska och sociala otrygghet, bristen på forskning om kvinnors sjukdomar och mycket mer.

Vi är beredda att fortsätta kämpa för dessa frågor men vi är inte beredda på att det ska ta 100 år!

Socialdemokratiska kvinnoklubben i Varberg

Katarina Eiderbrant, ordförande