Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fästningen har en dominerande plats i stadsbilden. Hotellet blir högre. Vad så med Varbergs så kallade dna?  Bild: Annika Karlbom
Fästningen har en dominerande plats i stadsbilden. Hotellet blir högre. Vad så med Varbergs så kallade dna? Bild: Annika Karlbom

Hotellprojektet känns som en kupp

Hur kan man tro att ett gigantiskt designhotell ska få människor att bosätta sig i Varberg?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Avslöjandet att kommunstyrelsen tänker släppa fram ett fjorton våningar högt hotell i den nya stadsdelen Västerport har sänt chockvågor genom Varbergs befolkning. Blir det modellen för hur Västerport kommer att se ut i övrigt?

Alla inriktningsbeslut och förtätningsstrategier som sett dagens ljus har låtit helt annorlunda: ”stadsutvecklingen ska ske med hänsyn till områdenas egna förutsättningar”. ”Den nya stadsdelen …ska knytas samman med stadskärnan på ett medvetet sätt…” och områdena ska förstärka varandra. ”Karaktär och gestaltning i stadskvarteren ska anknyta till den gamla stadskärnan och ge en trivsam Varbergskänsla. Det innebär att hushöjder anpassas till den befintliga historiska miljön på ett respektfullt sätt.”

Varbergs identitet och historia framhålls på längden och tvären i alla dokumenten.

I planprogrammet för Västerport som snart ska följas av ett gestaltningsprogram, är viljan att utöka stadskärnan uttalad. Stadskärnan håller ju skalan 2-4 våningar. Ett stenkast därifrån ställer man denna jättepjäs och hoppas att det ska fungera ihop. Vi kan omöjligt förstå kommunledningens förälskelse i projektet. Man kan befara att det är ekonomin och prestigen som bedårat, inte omsorgen om stadsbild och kulturarv.

Fästningen har en dominerande plats i stadsbilden. Hotellet blir högre. Vad så med Varbergs så kallade dna? Duger inte fästningen som ”landmärke”?

Arkitektur kan vara god i sig men på fel plats kan den bli katastrofal. De dialogarrangemang som kommunen inbjudit till har kamouflerat vad som utarbetats i slutna rum. Hotellprojektet känns som en kupp. Hur ser alternativen ut? Kunde det inte varit klädsamt med en offentlig debatt om alla tre förslagen?

Vi vill att det som byggs i dag ska duga som framtidens kulturarv. Varberg ska utvecklas men med omdöme och respekt för stadens historia.

Hur kan man tro att ett gigantiskt designhotell ska få människor att bosätta sig i Varberg när inflyttarna söker det småskaliga och trivsamma, inte det monumentala?

Styrelsen för Hembygdsföreningen Gamla Varberg