Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Psykisk ohälsa. Vi hoppas att det oavsett majoritet blir mer pengar till både psykiatrin och primärvården, vilken är första linjens psykiatri. Bild: isabell Höjman/TT
Psykisk ohälsa. Vi hoppas att det oavsett majoritet blir mer pengar till både psykiatrin och primärvården, vilken är första linjens psykiatri. Bild: isabell Höjman/TT

Hoppas orden om psykisk ohälsa håller i sig även efter valrörelsen

Det har varit rätt ensamt på barrikaderna under mandatperioden.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Nu är det valrörelse och det märks bland annat på att förslag på hur den psykiska ohälsan ska bekämpas står som spön i backen från alla partier. Missförstå oss rätt nu. Det är väldigt skönt att se hur så många partier sluter upp på barrikaden för att bekämpa ett av våra största samhällsproblem.

Men det har varit rätt ensamt på den barrikaden under mandatperioden. Även om vi fått positiva svar på interpellationer och motioner från de flesta av de andra partierna så har det genomgående varit rätt tyst om psykisk ohälsa. När det gäller exempelvis inlämnade motioner och interpellationer så är det mest Vänsterpartister som tagit upp frågan i talarstolen.

Vi hoppas nu att det blir mer än ord i en valrörelse och att det oavsett majoritet blir mer pengar till både psykiatrin och primärvården, vilken är första linjens psykiatri.

Det behövs mer kompetens och att människor känner att det går att få hjälp innan någon och/eller dennes omgivning går sönder fullständigt.

Vi hoppas även att det kommer att lyssnas mer på brukarna för att ta tillvara på deras kunskap och erfarenheter, samt att vården fortsätter utvecklas och använder sig av de metoder som visat sig funka bra. Att det också leder till att psykiatrin blir en arbetsplats där de anställda känner meningsfullhet och slipper känna oro för att de inte hinner med.

Men vi säger det igen, med hopp om att det verkligen går fram: Det räcker inte med ord och vilja i valrörelsen. För att börja vända skutan rätt måste vi skjuta till resurser och producera konkreta förslag under hela mandatperioden.

Agnes Hulthén (V)

gruppledare Region Halland, förstanamn på regionlistan