Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Självklart ska civil olydnad praktiseras utifrån gyllene regeln, om att bemöta andra som jag själv skulle vilja bli bemött, skriver Varbergs kyrkoherde Fredrik Ivarsson. Bild: Annika Karlbom

Hopp är bästa julgåvan

Jag tror att även rebellerna behövs.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ledaren "Är vandalisering en god kristen julgåva?"

HN:s ledare ställer frågan till mig om vad som är en god kristen julgåva. Hopp, skulle jag vilja svara. Vi behöver ge varandra hopp. Köp färre prylar vi inte behöver, ge mera omtanke och gemenskap. Ge hopp om jordens framtid, hopp att vi kan påverka innan det är för sent.

Varbergs församling har nyligen bestämt att ”skapelsens helande” ska vara en av våra prioriteringar de närmaste åren. Inte för att församlingen kan göra så mycket för skapelsens helande, men för att allas bidrag är viktiga. Vi vill att omsorgen om skapelsen ska genomsyra allt vi gör, från predikningar och samtalsgrupper till val av maskiner på kyrkogården.

Kyrkans särskilda bidrag i klimatkrisens tid är att utgå från vår tro. Det berättas i Bibeln att Gud har slutit ett förbund med alla levande varelser att skydda livet på jorden. Varje levande varelse bär på ett löfte från Gud – det händer något när vi ser på både medmänniskor och djur och ekosystem med de ögonen. Kyrkans roll är också att föra människor samman. Här ryms unga och gamla, höger och vänster, etablissemang och rebeller.

Ja, jag tror att även rebellerna behövs. De som påminner oss om hur viktigt det är att vi agerar för klimatet nu, och som är beredda att ta personliga konsekvenser för sitt engagemang. Det räcker inte med kunskap om vad vi måste göra. Vi behöver också hålla trycket uppe så att beslutsfattare, näringsliv och medborgare genomför det vi vet att vi måste. Det är ett större problem att jag stöder oljeindustrin genom att köra bil än om någon skulle stoppa trafiken för att påminna mig om detta.

Syftet med att ge personalen i Varbergs församling en julgåva i form av ett bidrag till XR Sverige, är att ge något som är bra för deras framtid. Att ge hopp i stället för att använda samma summa till att köpa presentprylar. Förslaget kom från anställda men beslutet är mitt. Ingen annan är ansvarig. Det ryms förstås många olika åsikter om XR och civil olydnad inom Varbergs församling, och så ska det vara.

Det är bra att vi diskuterar vilka medel vi ska använda för att komma till rätta med klimatkrisen. Jag tror att många medel behövs, inklusive civil olydnad. Självklart ska civil olydnad praktiseras utifrån gyllene regeln, om att bemöta andra som jag själv skulle vilja bli bemött.

Klimatkrisens allvar riktar frågan till oss alla: Vad vill du göra för klimatet? Hur ger du hopp till våra barn och barnbarn?

Fredrik Ivarsson

Kyrkoherde i Varberg

Svar

från ledarredaktionen:

Svar:

Att väcka hopp om planeten och framtiden är angeläget i dessa nödlägestider. Självklart har kyrkan en roll i att påminna om vikten av att värna skapelsen. Men vill man göra skillnad på riktigt är en donation till klimatforskning vid våra högskolor och universiteten ett långt klokare val än att ge bidrag till störningar av fullmäktigemöten. Här är ett konkret exempel för Kyrkan att betänka: https://www.umu.se/kontakta-oss/ge-en-gava/klimatforskning/

Maria Haldesten

Pol. redaktör