Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bara i Halland skapas studiemöjligheter för tusentals personer, skriver Martin Ådahl (C) och Mari-Louise Wernersson (C). Bild: isabell Höjman/TT
Bara i Halland skapas studiemöjligheter för tusentals personer, skriver Martin Ådahl (C) och Mari-Louise Wernersson (C). Bild: isabell Höjman/TT

Historiska förändringar stärker Hallands arbetsmarknad

Allt grundar sig i Januariavtalet, där Centerpartiet varit den drivande kraften, skriver Mari-Louise Wernersson (C) och Martin Ådahl (C).

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Nu genomförs en historisk förändring av den svenska arbetsmarknaden. Unga, nyanlända och långtidsarbetslösas möjligheter till jobb förbättras, incitament för företag att våga anställa stärks och människor som befinner sig mitt i arbetslivet får möjlighet om de vill till kvalitativ vidareutbildning med studiemedel. Allt grundar sig i Januariavtalet, där Centerpartiet varit den drivande kraften.

Idag hamnar många utanför trygghetssystemet, inte minst unga och arbetslösa. Dagens regler ger en falsk trygghet eftersom de skapar en situation där många hindras från att få fasta anställningar. Istället tvingas de hoppa runt mellan vikariat, projektanställningar och visstidsanställningar. Arbetsmarknaden har delats itu på ett sätt som drabbat de mest utsatta. Växande företag anställer inte av fruktan för krångel och kostnader, samtidigt som reglerna ändå inte skyddar i praktiken. Nu vänds detta. Reglerna blir klara, raka och rättvisa så att många fler kan få jobb. Samtidigt stärks tryggheten med vidareutbildning.

För att Halland ska kunna utveckla sin arbetsmarknad med ett blomstrande näringsliv och hög sysselsättning måste vi ge människor fler chanser. De förändringar som träder i kraft den 30 juni 2022, innebär att hundratusentals anställda kan gå utbildningar som stärker deras ställning under motsvarande ett år med studiemedel. Många anställda känner idag ett behov av att ta ett nytt steg mitt i livet; undersköterskor som vill bli sjuksköterskor, arbetare som vill bygga på med en kvalificerad yrkeshögskoleutbildning. Listan kan göras lång. Bara i Halland skapas studiemöjligheter för tusentals personer. Det är bra för individen och bra för samhället. Kompetensen stärks och lyfter regionens nationella och internationella konkurrenskraft.

I takt med att fler personer får större möjligheter till att ta ett steg upp i karriären, eller karriärväxla mitt i livet, kommer fler vakanser skapas. Vakanser som arbetslösa kan fylla. Det, i kombination med förbättrade turordningsregler och mindre risk för dyrare uppsägningsprocesser för företagare, gör att incitamenten att anställa stärks.

Detta är viktig för alla de som förlorat sina jobb under pandemin. Hundratusentals människor behöver komma tillbaka till arbetsmarknaden. Med möjligheterna som nu ligger på bordet är framtiden ljus för vår region. Efter fyra årtionden av låsningar tar vi nu till slut ett steg in i framtiden.

Mari-Louise Wernersson (C)

v distriktsordf. Centerpartiet i Halland

Martin Ådahl (C)

arbetsmarknadspolitisk talesperson

Brödtext här...