Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kritiken mot vänortsavtal med Kina och mot undervisningen i Konfuciusrummet är inte på något sätt ny, skriver debattören. Bild: Jonatan Bylars
Kritiken mot vänortsavtal med Kina och mot undervisningen i Konfuciusrummet är inte på något sätt ny, skriver debattören. Bild: Jonatan Bylars

Historieskrivningen haltar betänkligt

Att Centerpartiets nuvarande kommunråd är kritisk mot utbytet med Kina ändrar i sak ingenting.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Vilsen avslutning på kritiserat kinaavtal"

Maria Haldestens ledare i dagens HN (15/4) ger anledning till några reflektioner. Historieskrivningen om vänortsavtal och fjärrstyrd undervisning i kinesiska på Falkenbergs gymnasium haltar betänkligt. Helt riktigt så startade allt under centerpartisten Östen Nilssons tid. Under alla år fram till valet 2018 hade vi i kommunen ett borgerligt styre med en centerpartist som kommunstyrelsens ordförande. Det vill säga att, en centerpartist därmed var ytterst politiskt ansvarig även för utbytet med Kina.

Att Centerpartiets nuvarande kommunråd, Anneli Andelén, är kritisk mot detta utbyte med Kina ändrar i sak ingenting. Istället för att kritisera i sakfrågan som centerstyret i mer än 4 mandatperioder har varit postiva till, så drar Haldesten en historia om hur nuvarande majoritet och Per Svensson (s) ännu inte avslutat samarbetet. Allt är sossarnas fel, som vanligt!

Kritiken mot vänortsavtal med Kina och mot undervisningen i Konfuciusrummet är inte på något sätt ny. Vänsterpartiet har i många år kritiserat detta och velat avsluta det hela. Min partikamrat Per Sjövall har lyft frågan i kommunfullmäktige och på andra håll ett flertal gånger genom åren. Jag har själv, som gruppledare för Vänsterpartiet i kommunfullmäktige, ställt frågan till Per Svensson och fått svaret att samarbetet ska avslutas. Om det så dröjer fram till sommaren innan allt är klart så kan man ändå säga att Per och nuvarande majoritet varit oerhört mycket snabbare än tidigare centerpartistiskt styrda majoriteter, som har haft 4 mandatperioder på sig! Sent ska syndaren vakna, kan man säga.

På kommunfullmäktige i mars 2015 ställde Per Sjövall en fråga till Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Kerstin Angel. "Är det förenligt med läroplanen att totalitära Kina bedriver undervisning i Konfuciusrummet i Falkenbergs gymnasieskola?" Det svar som Kerstin gav på Per´s fråga är ganska talande för hur tidigare centerstyret resonerat genom åren. "Jag är väldigt glad över samarbetet vi har. Vi kan bidra till mer positiv utveckling genom mänskliga möten än med stängda dörrar". Inget svar på frågan med andra ord. Fram till valet 2018 så hände ingenting som rubbade Centerpartiets ståndpunkt i denna fråga. Efter valet, då man själva inte styr och ställer, låter det helt plötsligt annorlunda.

Avslutningsvis så får man anta att dom politiker som Haldesten tycker ska be Falkenbergs gymnasieelever om ursäkt är just dom centerpartistiska politiker som varit ordförande i kommunstyrelsen och i Barn- och utbildningsnämnden under perioden 2002 till 2018.

Mikael Hallberg (V)

Vänsterpartiet Falkenberg

Svar

från ledarredaktionen:

Den som vill kritisera ”historieskrivningen” gör klokt i att faktiskt läsa vad som står. Ledarsidan har återkommande, i skarpa ordalag, kritiserat samarbetet med Kina. Min senaste ledare är inget undantag. Och den lägger skulden precis där den skall ligga – på alla inblandade. Per Svensson är en av dem. Utan att protestera deltog han – enligt egen utsago mot bättre vetande – i en bjudresa till Kina. Även en Vänsterpartist borde kunna se hyckleriet i det. Att en intelligent politiker som Per Svensson, i någon mån faktiskt gör det, framgår av hans urskuldade svar.

Att en ny tid – och nya politiker – bidrar till ett slut på ett osunt utbildningsexperiment är utmärkt. Men det som gör att skon klämmer är kanske att Vänsterpartiet känner sig förbisett? V i Falkenberg har, genom Per Sjövall, ifrågasatt olämpliga relationer till en kommunistisk diktatur. Det har Mikael Hallberg skäl att känns lokal stolthet över. I andra svenska kommuner har det förhållit sig på ett annat sätt. Där har S/V-ledda majoriteter glatt kastat sig i systerstadsavtal.

Det var många som förblindades i förhoppningen att gräva guld i Kina. Alla inblandade har i dag – oavsett parti – skäl att skämmas för sin naivitet.

Maria Haldesten