Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finns det någon revision som kollar upp att kyrkogårdsansvariga skött sitt jobb och följt begravningslagen? undrar insändarskribenten. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Finns det någon revision som kollar upp att kyrkogårdsansvariga skött sitt jobb och följt begravningslagen? undrar insändarskribenten. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Historia och varsamhet nyckelord vid gravinventering

Är det något strörre brott att låta gravar ligga kvar?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artiklarna "Falkenbergs kyrkogårda skövlas när gravstenar tas bort " och "Varje gravsten kartläggs för sitt kulturhistoriska värde"

Hembygdsföreningarna i Ätradalens hembygdskrets är med rätta bedrövade över hur okänsligt äldre gravstenar hanteras i Falkenbergs pastorat, redan hösten 2015 var vi några föreningar som påpekade detta i insändare. Efter det har vi förvisso haft kontakter med ansvariga inom kyrkogårdsförvaltningen och har förstått att begravningslagen följs till punkt och pricka numera – dock har jag lite svårt att förstå att det är något större brott att låta gravstenar ligga kvar efter 25 år om plats finns, och det gör det ju på de allra flesta kyrkogårdar. När man ser fotona från Skrea är det ju snarare deprimerande att se så stora luckor mellan stenarna! Finns det någon revision som kollar upp att kyrkogårdsansvariga skött sitt jobb och följt begravningslagen i detta avseende? När det gäller att följa föreskrifter blir jag då lite förvånad över att inte Falkenbergs pastorat gör detta vad gäller samråd med Länsstyrelsen innan man skrider till handling - enligt Riksantikvarieämbetet är detta "glasklart". Tydligen är det också så att man inom kyrkogårdsförvaltningen har svårt att ibland hitta gravrättsinnehavarens efterföljande generationer trots nära tillgång till kyrkoböcker men det kanske snarare beror på att personalen inte räcker till.

Jag vill därför komma med ett förslag till både kyrkans representanter och bebyggelseantikvarie Britt-Marie Lennartsson: kontakta hembygdsföreningen på orten och be om hjälp, jag vet att där finns kunskaper och är säker på att de gärna ställer upp. Jag tror även att Hallands släktforskarförening gärna hjälper till, för i denna typ av föreningar är vi särskilt måna om att värna vårt kulturarv!

Siv Qvarfordh

ordförande i Falkenbergs Kultur- och Hembygdsförening