Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gudskelov att förslaget om förtätning på Herting återremitterades av fullmäktige.
Gudskelov att förslaget om förtätning på Herting återremitterades av fullmäktige.

Herting är redan tillräckligt förtätat

Gör det inte värre än det redan är för oss boende.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Förtätning: Ja. På Herting: Nej.

Gudskelov att förslaget om förtätning med nya hyresrätter på Herting återremitterades av fullmäktige.

Herting är redan förtätat. Ytterligare förtätning kommer att medföra problem för boende i området.

Nu måste även en utav de som bor i området få lov att ge sin syn på förslaget.

I nuläget finns det inte tillräckligt med parkeringsplatser. Med fler boende i området kommer det att bli ett än större problem. Vid nybyggnation räknas det kallt med att det ska vara betydligt färre p-platser än det finns behov av. Verkligheten är dock sådan att varje hushåll är i behov av 1-2 platser för att kunna ta sig till arbete och göra inköp.

I en nära framtid kommer det dessutom inom varje bostadsområde behöva planeras för ladd-stationer för el-bilar.

Snälla! Gör det inte värre än vad det redan är för oss som är boende på Herting.

Det slås mynt av att tillgängligheten för äldre som bor på Herting blir bättre med ett höghus med hiss på ’tvättstugetomten’. Kommer vi som är äldre och bor på fjärde våningen i Fabos eller Riksbyggens hus att få en gräddfil till en lägenhet i höghuset? Fantastiskt! Men det tror inte jag på. Dessa lägenheter kommer enbart kapitalstarka personer att kunna bo i. Förmodligen kommer kötid att gälla likt som för andra lägenheter i Fabos hyresbestånd.

Ett butiksbiträde med arbetarbakgrund som fyllt 20 år kommer inte att kunna flytta in i dessa nybyggda lägenheter, annat än butiksbiträdet flyttar samman med någon så att de är två om att betala en hög hyra. Var inte så naiva! (Arbeta istället för att butiksbiträdet får rätt till heltids-anställning med en lön som täcker levnadsomkostnader i ett ensamhushåll.)

Förtätning är viktigt ur miljö- och klimatsynpunkt. Ja. Men tänk över det hela en gång till vad gäller Herting. Det kanske är möjligt att förtäta i mindre utsträckning. Med en huskropp bredvid nuvarande fastighetsbestånd hos Fabo. En huskropp är förmodligen inte ekonomiskt försvarbart att bygga. Jag menar att om förtätning görs utifrån målsättningen att förbättra miljö och klimat får det lov att kosta.

Tvättstugetomten har en tradition av att tillhandahålla gemensamma funktioner för boende i området. Mitt förslag är att svara upp emot den här traditionen från 50-talet med att använda tomten till att bygga ett parkeringsdäck där.

Tillgänglighet är viktigt. Ja, så viktigt att det ska få lov att kosta. En uppmaning både till Fabo och Riksbyggen med hus i fyra våningar, är att titta på möjligheten att förse varje portingång med en utbyggnad. Utbyggnaden förses med hiss som ansluter till varje halvplan i uppgången. Det gör att boende enbart får en halvtrappa att ta sig till och från sin lägenhet. En oerhört stor förbättring för dem som bor i eller besöker någon i dessa fastigheter.

Målsättningen med förtätning i kommunen är helt ok. Men snälla, tänk om vad gäller just Herting.

Samhällena på landsbygden är en möjlighet som inte får glömmas bort i det här sammanhanget.

Ulla-Britt Tölander