Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Förälder och syskon är två könsneutrala ord som redan finns, skriver insändarskribenten. Bild: Jessica Gow/TT
Förälder och syskon är två könsneutrala ord som redan finns, skriver insändarskribenten. Bild: Jessica Gow/TT

Hen är ett viktigt och användbart ord!

Tänk om vi skulle fortsätta bara använda ord som fanns i seklets början.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Språket utvecklas hela tiden"

Hej "Sjukt sjuk gäri"! Vilken välformulerad och viktig insändare du skrivit! Du tar upp många viktiga aspekter. Jag håller med dig till fullo i allt du skriver! Att det finns människor som sedan tycker det faktum att språk förändras bara är löjligt och vägrar acceptera att ordet hen används är för mig helt otroligt dumt. Tänk om vi skulle fortsätta bara använda ord som fanns i seklets början och visst ska vi vara stolta att vi kommit lite längre i könsrollerna än de gamla konservativa som härskade i många år. Låt alla få var som de vill! Är du tjej och älskar rosa och glitter, fine! Kör på! Ingen tänker ta ifrån dig/din dotter det? Är du kille och också gillar rosa och glitter till exempel så är det för tusan fine det med! Vi har nu 2019 inte 1919!

Med anledning av att folk har börjat sprida ”Vägra hen – i Sverige säger vi hon och han”-memen igen, så har jag gjort en sammanfattning för att bemöta detta:

1. Nej, i Sverige säger vi inte endast "han eller hon", det finns mängder av dialektala varianter. Det har heller inte "alltid" hetat han och hon. Hen föreslogs redan 1966, i samma veva som du-ref. Dessutom, att något alltid har varit så är inte ett hållbart argument för att det automatiskt är något bra som bör behållas. "Hän" finns också i finskan utan att finnarna tjafsar om det.

2. Det finns fler biologiska kön än hane och hona. Biologiskt kön är till stor del irrelevant i hen-frågan ,men hen-vägrare brukar ta upp det.

3. Vi har gott om neutrala ord redan: Förälder istället för mamma/pappa. Syskon kan ersätta bror/syster. Morförälder istället för morfar/mormor. Varför då inte hen som könsneutralt pronomen för han/hon. Det är liksom inte något märkvärdigt.

4. "Hen" är ett neutralt pronomen som är lämpligt och smidigt att använda när könet på den man pratar om inte är känt eller relevant, exempel: "Jag var hos läkaren idag" - "Aha, vad sa hen?

Hen betyder höna på engelska och barn betyder lada, so what?!