Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Insändarskribenten arbetar som undersköterska inom hemtjänsten. Tiden räcker inte till arbetsuppgifterna. Bild: JENNY INGEMARSSON

Hemtjänstens arbetsmiljö måste ses över

Hur kan M säga att det är för mycket personal inom hemtjänsten?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Jag jobbar som undersköterska i hemtjänsten och har med stort intresse tagit del av diskussionerna som politiker för om de höga sjukskrivningstalen i Falkenberg. Under kommunfullmäktige påstår Moderaterna att det är för mycket personal i Hemtjänsten!

Jag kan inte förstå hur man kan säga så, jag ser mina kollegor sönderstressade av en mycket tight planering av tidsatta besök hos våra brukare. Ofta får man inte hela sin 30-minuters rast som man har när man jobbar heldag. Helt enkelt är tiden som vi får för att vårda och hjälpa inte tillräcklig. När vi påtalar detta får vi till svar att det inte finns mer tid. Vi vänder oss ut och in för att lösa och trixa så att våra brukare ändå skall vara nöjda och vi ska inte visa att vi är stressade.

Jag har sett kollegor gråta för att man inte orkar mer och för att man mår dåligt. Vi får ständigt höra att hemtjänsten går minus och att det finns inga pengar och nu har ni Moderater mage att säga att det är för mycket personal!

Ofta frågar våra brukare hur mycket tid har du idag? Ska jag säga till mannen som jag ska hjälpa att äta middag, jag har 15 minuter för att hjälpa dig! Naturligtvis säger jag inte det utan väntar tålmodigt tills han ätit färdigt medan min hjärna går på högvarv och min inre stress ökar. Hur ska jag nu hinna med allt det andra som ligger inplanerat på mig?

Jag ser stressen som en stor orsak till att sjukskrivningarna i hemtjänsten är höga. Jag skäms för Falkenbergs kommun när brukare ber om ursäkt för att de upptar min tid! Jag skäms för Falkenbergs kommun som inte kan ge mannen tillräckligt med tid för att äta! Jag skäms för Falkenbergs kommun när jag och mina kollegor inte hinner ta rast eller gå på toaletten på ett helt arbetspass!

Ni politiker är välkomna att följa med på en runda för att se med egna ögon. Våra underbara brukare får mig ändå att stanna kvar för egentligen har jag världens roligaste och viktigaste jobb, ge oss tiden och tillräckligt med personal att utföra våra jobb med värdighet. Arbetsmiljön måste ses över annars finns det ingen personal som i framtiden vill vårda och hjälpa oss, det gäller även er politiker!

Undersköterska i hemtjänsten