Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Socialstyrelsens rapport visar att vi har drygt 33 250 hemlösa personer som rapporterades in under den nationella kartläggningen som genomfördes vecka 14, 2017. Bild: LEIF R JANSSON / TT

Hemlöshet måste motarbetas

Den som behöver samhällets stöd ska få tak över huvudet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Socialstyrelsen konstaterar i Rapporten ”hemlöshet 2017 – omfattning och karaktär” att vi har en omfattning om drygt 33 250 hemlösa personer som rapporterades in under den nationella kartläggningen som genomfördes vecka 14, 2017.

Dessa personer har givetvis alla en unik situation men siffran påvisar att bostadsbristen är inte bara en siffra i ett dokument, utan verkliga människor blir drabbade av att vi inte har tillräckligt med bostäder i Sverige.

I länder ganska nära oss såsom Finland har man lyckats betydligt bättre med att minska hemlösheten.

Genom investeringar i bostäder, specifik inriktning mot de grupper som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden och samtidigt låtit övriga delarna av bostadsmarknaden vara just marknad.

Vi som nation kan inte vara stolta över ett resultat att drygt 33 000 människor inte har något som de känner är deras egna, sin trygghet och mittpunkt i livet som en bostad är. Vi behöver koncentrera oss att få upp bostadsbyggandet och att hitta lösningar som inriktar sig mot hemlösheten. Vi behöver inte göra bara en sak utan en palett av saker.

Tyvärr är 73-punktprogrammet som regeringen följer för tunt på åtgärder för ökat bostadsbyggande.

Vi behöver öka utbudet av byggbar mark så att planeringen ute i kommunerna går smidigare, snabbare. Samtidigt som vi bör se till så förutsägbarheten i bygglovsprocessen ökar för den byggare som vill bygga i fler kommuner. Administrativa tiden måste minska så det går fortare från ide till att huset står färdigt.

Men allt detta hjälper inte om vi inte stödjer människor som vill flytta till eget boende så vi får fler hyresrätter lediga till den som är i stort behov. Rörligheten på bostadsmarknaden är avgörande för att kunna hitta lösningar.

Kristdemokraterna anser att man bör se över tomträttsreglerna så att det blir billigare och förutsägbart för den som vill bygga sitt egna boende med hjälp av tomträtt.

Kristdemokraterna vill Införa startlån och bospar för unga för att underlätta möjligheten att ta sig in på den ägda bostadsmarknaden.

På detta sättet kan vi använda bostadsbeståndet klokare och skapa lägenheter till de som är hemlösa.

Det är vår skydlighet att ha en bostadsmarknad som fungerar och som stödjer den som behöver samhällets hjälp för tak över huvudet.

Larry Söder

bostadspolitisk talesperson

riksdagsledamot , Kristdemokraterna