Jo, hela Europa har fått höga elpriser nu i vinter. Det har påverkat norra Sverige en del men södra Sverige i högre utsträckning.
Jo, hela Europa har fått höga elpriser nu i vinter. Det har påverkat norra Sverige en del men södra Sverige i högre utsträckning. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Hela Europa har fått höga elpriser nu i vinter

Det är faktiskt så att vårt elöverskott 2021 är något större än 2020.

ANNONS
LocationHalland|

Svar

på ”Se verkligheten – sänk energiskatten

I en insändare från Brodin och Söder (KD) får vi till oss en hel del desinformation om Sveriges energiförsörjning.

Brodin och Söder skriver att vi under sommaren har ett elöverskott och insinuerar att vi inte har det under vintern. Fakta är att under maj-augusti 2021 så hade Sverige ett elöverskott på 5,3 TWh men under lika antal veckor i perioderna januari-februari och november-december var elöverskottet 6,8 TWh. Alltså ett större överskott på vintern än på sommaren.

Nästa faktafel gäller besluten om nedläggning av kärnreaktorer. Brodin och Söder skriver “regeringen la ner fungerande kärnkraft”. Och egentligen är det ett dubbelfel då man dessutom skriver “Glöm inte varför vi befinner oss här” och syftar på att elpriserna i vinter blivit höga.

ANNONS

Så här förhåller det sig i verkligheten! Regeringen har inte fattat något beslut om nedläggning av reaktorer. Besluten har tagits av de olika ägarna till kärnkraftverken Oskarshamn och Ringhals. En lögn blir inte en sanning bara för att den ofta upprepas. Och hur förhåller det sig med de höga elpriserna? Jo, hela Europa har fått höga elpriser nu i vinter. Det har påverkat norra Sverige en del men södra Sverige i högre utsträckning. Det beror inte på någon skillnad i eltillgång i Sverige. Det är faktiskt så att vårt elöverskott 2021 är något större än 2020. Och om vi jämför elområde 4 med andra länder och hur day-ahead-priserna var i december 2020 jämfört med 2021 så ser vi följande uttryckt i €/MWh. Inom parentes andel kärnkraft i elproduktionen per land.

Sverige SE4: 37 (31%) blev 182 (32%)

Tyskland: 43 (12,7%) blev 221 (13,3%)

Belgien: 47 (40%) blev 245 (52%)

Slovakien: 52 (50%) blev 232 (54%)

Frankrike: 48 (69%) blev 275 (71%)

Alla dessa länder har alltså väsentligt mycket högre elpriser i december 2021 jämfört med 2020. De med mycket kärnkraft i elmixen har tydligt högre elpriser. Alla länder har fått en högre kärnkraftsproduktion.

Mytbildningsförsöket att mycket och mer kärnkraft ger lägre elpriser krackelerar

ANNONS

Glenn Wahle

ANNONS