Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ungdomar runt hela jorden har anammat Greta Thunbergs budskap. Bild: Hannibal Hanschke
Ungdomar runt hela jorden har anammat Greta Thunbergs budskap. Bild: Hannibal Hanschke

Heja Greta, som bär vårt miljösamvete!

Jag hoppas vår ungdomsgeneration förmår bryta det mönstret.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Glad är jag åt uppmärksamheten för Gretas budskap. Och ännu mer glad för att ungdomar runt hela jorden anammat hennes budskap. Fantastiskt att också så många makthavare lyssnat. Förhoppningsvis har en del tagit till sej budskapet. Det borde kännas tryggt, att ungdomar som framtida makthavare svarat så positivt på uppropet. Som tråkig pragmatiker vet jag tyvärr, att motkrafterna är många och mäktiga. Hur många gånger styr inte pengar och kapital över ideal, insikt och bättre omdöme? Men jag hoppas att ungdomen har styrkan att hålla emot och ta makten !

Erfarenheterna är dock inte så goda. Jag minns alla ungdomar, alla studenter och radikaler, som lovade en ny och bättre värld på 60-70-talen. Nu sitter de i bolagsstyrelser och på maktpositioner med ansvar och befogenheter, höga löner och exklusiva villkor, som med åren dämpat alla drömmar och löften. Jag hoppas vår ungdomsgeneration förmår bryta det mönstret.

Själv är jag inte vuxen sociala medier. Men jag har förstått, att Greta där fått utstå nedsättande och förnedrande omdömen. Det är som reaktion mot dessa småsinta och småaktiga människor, som jag tog mej före att ta till orda. Det är tyvärr mer regel än undantag att just budbäraren angrips, då argument i sak saknas, klandervärt, då det drabbar en ung människas hopp och dröm om en bättre värld än den vi lämnar efter oss.

Jag sätter mej ner och lyssnar på Jacques Brels och Tommy Körbergs Vid Molins fontän och ser ungdomens ideal och drömmar falna med karriären till bourgeoisiens dekadens.

Alf Hjertström