Införsel av öl och sprit från exempelvis Tyskland är ett större hot mot folkhälsan än gårdsförsäljning av hantverksproducerad öl.
Införsel av öl och sprit från exempelvis Tyskland är ett större hot mot folkhälsan än gårdsförsäljning av hantverksproducerad öl. Bild: Tullverket

Hantverksproducerad öl ingen fara för folkhälsan

Priset avskräcker den som vill dricka mycket, skriver insändarskribenten.

ANNONS
LocationVeddige|

Apropå

Åke Karlssons svar till Jörgen Warborn: "Var försiktig med att ändra alkoholregler" (10/6)

Åke Karlsson säger att man bör vara försiktig med att ändra nuvarande regler när det gäller gårdsförsäljning.

Vi anser inte att det skulle medföra någon fara för folkhälsan som vi får möjlighet att sälja vår hantverksproducerade öl från gården. För det första kan vi inte konkurrera med Systembolagets låga priser. Du kan köpa en starköl på 50 cl för ca 10 kr på Systembolaget. Från kl 10 på förmiddagen till 18 på vardagar står det dig fritt att handla hur mycket du vill, under förutsättning att du är nykter, och det om något är väl en fara för folkhälsan.

ANNONS

Vi har aldrig hört någon som försvarar monopolet säga ett ord om att det är en fara att det går att handla obegränsat till låga priser på SB.

Alla små hantverksbryggerier har relativt höga priser (av förklarliga skäl) så många av de konsumenter som dricker mycket sorterar bort ’oss’.

Frågar men dessutom ungdomar så säger alla att det är hur enkelt som helst att få tag på alkohol. Det har alltså ingenting med gårdsförsäljningen att göra.

Vill man värna om folkhälsan bör man nog fundera på all införsel från Tyskland t.ex. som ett större problem (även om det säkert minskar nu med vår låga kronkurs).

Vår ”köpare” tar sig till oss med bil (eftersom vi finns långt ute på landet) och har ett intresse för drycken i sig. Det är svårt att hälla i sig glas efter glas med den typen av öl som vi brygger. Att unna sig en god, hantverksbryggd öl skulle nog istället påverka folkhälsan till det bättre.

Inger & Robert

ANNONS