Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halland var först ut att nominera Magdalena Andersson till partiledarposten. På kongressen i helgen sker valet av ny partiledare för Socialdemokraterna. Bild: Anders Wiklund/TT
Halland var först ut att nominera Magdalena Andersson till partiledarposten. På kongressen i helgen sker valet av ny partiledare för Socialdemokraterna. Bild: Anders Wiklund/TT

Hallands förslag till S-kongressen

Halland var först med att nominera Magdalena Andersson.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Den 3–7 november pågår Socialdemokraternas partikongress. Det är en stor politisk händelse för landet där viktiga politiska beslut ska fattas för hur landet i framtiden ska byggas tryggt, sammanhållet och hållbart. På kongressen väljer även Socialdemokraterna en ny partiledare. Socialdemokraterna i Halland var först ut med att nominera Magdalena Andersson till posten och är stolta över att hon är valberedningens förslag. Magdalena Andersson har de egenskaper som krävs för att leda Sverige. Hon är trygg i sina värderingar om rättvisa, jämlikhet, jämställdhet och frihet.

Från Halland är vi åtta ombud som kommer arbeta och vara drivande för att ta fram en politik som kan möta Sveriges utmaningar. Vi lägger flera förslag under kongressen men väljer att lyfta några särskilt;

•Låt tänderna bli en del av kroppen

I dagens system påverkar plånbokens storlek människors tandhälsa. Det är hög tid att ta steg för att se till att tandvården på sikt görs till en del av den allmänna välfärden och blir en del av högkostnadsskyddet.

•Den framtida elförsörjningen Vi vill säkerställa god elförsörjning i hela landet. Därför föreslår vi att Socialdemokraterna ska arbeta för att Sverige, upptill stora investeringar i förnybar el, fortsatt har en produktion av fossilfri planerbar el för att balansera svängningar i den förnybara energiproduktionen.

•Ökad rättssäkerhet för personer med funktionsnedsättning

Flera grupper i samhället är särskilt utsatta och behöver en ökad rättssäkerhet. Därför föreslår vi nya förbättringar för grupper med funktionsnedsättning.

•Stärkt mödra- och förlossningsvård

Undersökningar visar att socioekonomiska faktorer som kvinnors utbild¬ningsnivå spelar roll. Vi behöver ha en jämlik förlossningsvård i hela landet med säker tillgång till vården och minimera förlossningsskador samt förbättra eftervården på sjukhuset och efter hemgång.

•Ökad kapitalbeskattning – men inte för småsparare

Klyftorna växer i Sverige. För att bryta den ökande ojämlikheten behövs en ökad beskattning av kapital. Vi föreslår att småsparare inte ska få ökad kapitalbeskattning utan att det tydligt ska rikta sig till de rikaste i samhället.

•Förbud mot vinstuttag i skolan

Vi socialdemokrater vill förbjuda vinstuttag ur skolan. Våra gemensamma skattemedel ska gå till skolan och säkra alla elevers rätt till en god utbildning. Kommuner ska ha ett veto vid etableringar av friskolor och konfessionella friskolor ska förbjudas.

Utöver dessa förslag kommer vi lyfta fler andra frågor som är viktiga ur ett halländskt perspektiv, som rör allt från trygghet, skola, infrastruktur och landsbygd. Vår kongress visar att det är Socialdemokraterna som har idéerna och kraften att föra Sverige framåt och möta de samhällsutmaningar vi står inför.

Ronny Löfquist (S)

ordförande för S i Halland

Stefan Pålsson (S)

ombud

Krissi Johansson (S)

ombud

Arber Gashi (S)

ombud

Jeanette Qvist (S)

ombud

Andreas Engebrethsen (S)

ombud

Magdalena Sundqvist (S)

ombud

Magnus Johansson (S)

ombud

Anki Wendpaap (S)

ombud