Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett forskningscentrum som fokuserar både på produktion, distribution och lagring av energi skulle med fördel kunna utgå ifrån Ringhals när reaktorerna där är stängda, skriver debattörerna. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Ett forskningscentrum som fokuserar både på produktion, distribution och lagring av energi skulle med fördel kunna utgå ifrån Ringhals när reaktorerna där är stängda, skriver debattörerna. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Halland behöver ett vätgasprojekt

Genom att kartlägga det regionala energibehovet kan vi också bidra till att påskynda processen med den nationella energiomställningen, skriver Henrik Oretorp (C), Mari-Louise Wernersson (C) och Kjell Helgesson (C).

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Centerpartiet har tillsammans med regeringen tagit fram ett uppdrag till Energimyndigheten om en helomfattande vätgasstrategi. Strategin skall bidra till att Sverige kan vara i framkant när det gäller klimatvänlig teknik.

Den nationella vätgasstrategin skall bland annat se över hur potentialen för produktion, lagring, transport och användning av vätgas i Sverige ser ut. Det handlar också om att peka ut vilka åtgärder som krävs för att göra plats för vätgasen i det svenska energisystemet.

På samma sätt vill Centerpartiet i Halland ge Region Halland i uppdrag att kartlägga det halländska energibehovet i syfte att utreda möjligheten att lagra energi. Genom att kartlägga det regionala energibehovet kan vi också bidra till att påskynda processen med den nationella energiomställningen.

Därför vore det även intressant att genomföra ett halländskt vätgasprojekt tillsammans med de parter som kan vara intresserade av detta som exempel för energilagring. För Centerpartiet är det viktigt att Halland ständigt bidrar till ny forskning och nya frågeställningar kring olika former av energiproduktion, därför är även vätgas intressant ur ett forskningsperspektiv.

Centerpartiet i Halland föreslår också att det utvecklas ett regionalt forskningscentrum för energi. Ett forskningscentrum som fokuserar både på produktion, distribution och lagring av energi. Ett sådant forskningscentrum skulle med fördel kunna utgå ifrån Ringhals när reaktorerna där är stängda.

Centerpartiet vill därför att Region Halland tar initiativ till ett sådant samarbete mellan regionen, Vattenfall, Högskolan i Halmstad och Alexanderinstitutet på Campus Varberg för att skapa nya förutsättningar till energiomställning.

Henrik Oretorp (C)

ordförande Centerpartiet Halland

Mari-Louise Wernersson (C)

vice ordförande Centerpartiet Halland

Kjell Helgesson (C)

vice ordförande Centerpartiet Halland