Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Christine Olsson/TT
Bild: Christine Olsson/TT

Hallänningar: kör varannan frukt i sommar!

Idag är 51 procent av hallänningarna feta eller överviktiga.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Om svenskarna skulle äta enligt Livsmedelsverkets rekommendationer kan 5 000 dödsfall i hjärtinfarkt och stroke undvikas varje år – men en ny Sifoundersökning visar att bara fyra av tio känner till hur mycket grönsaker och frukt vi bör äta enligt rekommendationerna. För att minska dödligheten i hjärt-kärlsjukdom måste hallänningarna äta nyttigare, skriver Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Sommaren är här och för många hallänningar innebär det en efterlängtad tid av vila och energipåfyllning. Under semestern frångår vi våra vardagsrutiner, på gott och ont. Vi njuter av grillat kött och rosé, äter glass till mellanmål och tillbringar eftermiddagen i hängmattan. Självklart ska vi kunna unna oss denna tillfälliga kravlöshet – men det skadar inte att komplettera den med lite motion och nyttigheter.

Sverige hamnar ofta högt när länder rankas efter hur frisk befolkningen är. Men tittar vi på livslängden så ligger Sverige sämre till. På senare år har Sverige visat en relativt svag utveckling jämfört med flera andra länder i Europa. Detta samtidigt som den svenska befolkningen uppvisar de sämsta kostvanorna av alla nordiska länder.

Sedan 1980-talet har andelen svenskar med fetma tredubblats, och i dag är hela 51 procent av hallänningarna feta eller överviktiga. Forskningsframsteg och förbättrad vård har bidragit till att dödligheten i hjärt-kärlsjukdom nästan halverats, men nu riskerar vår livsstil att vända utvecklingen åt fel håll. Det är hög tid att ta signalerna om bättre matvanor på allvar.

Ny forskning från Livsmedelsverket och Lunds universitet visar tydligt på nyttan av att äta enligt de nordiska näringsrekommendationerna. Enligt studien skulle över 5 000 dödsfall på grund av hjärtinfarkt och stroke kunna undvikas varje år om svenskarna följde Livsmedelsverkets kostråd – främst med fokus på att äta mer grönsaker, frukt och fullkorn.

En Sifoundersökning av Hjärt-Lungfonden visar dock att bara fyra av tio svenskar, 40 procent, känner till Livsmedelsverkets kostråd om att äta minst 500 gram frukt och grönsaker varje dag. Män är mindre hälsomedvetna än kvinnor; endast 27 procent känner till rekommendationen, att jämföra med 53 procent av kvinnorna.

Vi på Hjärt-Lungfonden vill därför uppmana hallänningarna att njuta av sommaren – men på ett balanserat sätt. Komplettera frukostflingorna med en näve nyplockade bär eller testa att lägga melon, rödbetor och zucchini på grillen. Cykla till stranden i stället för att ta bilen. Och när hjärnan börjar skicka signaler om den där förtjänta mjukglassen: tänk varannan frukt. Då kommer du upp i dina 500 gram innan du anar det.

Kristina Sparreljung

generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden