Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jana Nilsson (S) och Turid Ravlo Svensson (S). Bild: Annika Karlbom
Jana Nilsson (S) och Turid Ravlo Svensson (S). Bild: Annika Karlbom

Höj habiliteringsersättning för alla med daglig verksamhet

Vi vill ha en permanent höjning.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Vi Socialdemokrater tycker det är ett utmärkt initiativ från Regeringen att för andra året i rad ge statliga stimulansbidrag till kommunerna för att höja habiliteringsersättningen för personer som deltar i daglig verksamhet enligt LSS. Dock hade vi gärna sett att detta även omfattar de som har ett beslut enligt Socialtjänstlagen. Det kan annars upplevas väldigt orättvist för de som jobbar på samma arbetsplats men med olika ersättningar.

Regleringsbrevet säger tydligt att kommunen har möjlighet att använda bidraget för att bibehålla den förhöjning som kommunen skulle kunna ha gjort. I Varberg har Alliansen sagt nej till en höjning och därför betalades förra årets belopp ut som ett engångsbelopp, oberoende av hur mycket de hade varit närvarande på sin arbetsplats.

Nu är det dags att ansöka om 2019 års stimulansbidrag. Alliansen i Varberg säger att de fortfarande inte har för avsikt att höja habiliteringsersättningen. I liggande förslag finns ett övervägande där man anser att 2019 års stimulansbidrag skall betalas som en förhöjd ersättning varje månad, för att sedan upphöra i januari. Nivån på ersättningen är inte tänkt att knytas till den totala närvaron.

Det är svårt att pedagogiskt förklara varför man skall få höjd ersättning i 6 månader för att därefter få ersättningen mer än halverad efter årsskiftet. Tillkommer det nya statsbidrag, så lär det dröja innan dessa kommer att utbetalas. Vidhåller Alliansen ett nej till höjning, anser vi att det är bättre att betala ut beloppet som ett engångsbelopp.

Vi vill ha en permanent höjning av habiliteringsersättningen som gäller både SoL och LSS-beslut.

Jana Nilsson (S)

Turid Ravlo Svensson (S)