Försiktiga. Äldre bör vidta försiktighetsåtgärder för att skydda sig mot brott särskilt under sommaren, menar skribenten.
Försiktiga. Äldre bör vidta försiktighetsåtgärder för att skydda sig mot brott särskilt under sommaren, menar skribenten.

Högkonjunktur för brott mot äldre

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Debatt. Den efterlängtade sommaren är snart här men den innebär också farliga tider för Sveriges äldre. För åldringsbrotten ökar allra mest under sommarmånaderna vilket redan börjar ge avtryck i statistiken. De vanligaste brottsplatserna är den egna bostaden och platser där människor rör sig mest. Men brottslingarna utvecklar också nya vägar för åldringsbrott.

Äldre måste därför vara försiktiga i samband med bankomatuttag eller när de öppnar dörren för oväntade gäster. Tredubbla lås hjälper inte om man ändå öppnar dörren för falska blomsterbud eller fönsterputsare.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, möter en genomsnittlig hemtjänsttagare femton olika personer från hemtjänsten under en vanlig tvåveckorsperiod. Femton personer! Inte underligt då om det ibland visar sig att den som presenterar sig som ”ny hemtjänstpersonal” råkar vara en brottsling. Rimligen har detta också samband med att det inte finns krav på att anställda inom hemtjänsten ska visa utdrag ur belastningsregistret för att få anställning. Inte heller finns nationella regler om att hemtjänstpersonal ska kunna legitimera sig vid hembesök.

ANNONS

Brott mot äldre är ofta seriebrott utförda av ligor som arbetar både utstuderat och metodiskt. Äldre ses som försvarslösa och svaga där det är lätt att lura offret och lätt att komma undan. Mörkertalet är därför stort och måste uppmärksammas mer. Men det handlar också om att kriminalstatistiken måste redovisa inte bara brottstyp utan även offrens ålder. Vid Brottsförebyggande rådets årliga undersökningar borde därför även personer över 79 år tillfrågas om sin upplevda utsatthet för brott. Ty känslan av otrygghet har tilltagit för allt fler under senare år.

I civiliserade samhällen råder starka tabun i fråga om våld och övergrepp mot äldre. Det finns därför anledning vara orolig när det dyker upp ligor som saknar dessa gränser. Äldre är en sårbar grupp där både den psykiska och fysiska sårbarheten ökar med stigande ålder. Många äldres rädsla för brott påverkar livsstilen och gör dem till fångar i sitt eget hem.

Brott mot äldre är ett allvarligt samhällsproblem som måste tas på största allvar. Men så sker långtifrån alltid. Polisen har otillräckliga resurser och majoriteten av landets kommuner saknar rutiner för hur man ska förebygga, identifiera och hantera äldres utsatthet för brott. Det är därför hög tid att dessa problem diskuteras i bland annat landets alla kommunala pensionärsråd. I synnerhet som de äldre blir allt fler och därmed också de potentiella offren.

ANNONS

Jöran Rubensson

fd ordförande i Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF

ANNONS