Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ska vi bara sätta oss ned och betrakta den miljöförstörande verksamheten eller ska vi ta tag i problemen, undrar insändarskribenten. Bild: Hanna Franzén/TT

Hög tid att göra något åt klimathotet och andra miljöhot

Det finns bara en väg nu.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar på "För sent att göra något åt klimathotet" (18/10)

Signaturen “Realisten Thomas” anser att det nu är för sent att göra något åt klimathotet. Han kan förvisso ha en poäng i den profetian eftersom det nu görs för lite och för saktfärdigt för att komma tillrätta med problemen med de ökande halterna av växthusgaser innan de orsakar en väsentligt större uppvärmning än den som redan har skett. Inlägget handlar mer om defaitism än realism. Och att kalla Roy Scranton för klimatexpert är underligt. Klimatdystopisk författare är en ärligare beskrivning.

Thomas anser att vi skulle behöva leva som för 150 år sedan för att stoppa den globala uppvärmningen och att det är verklighetsfrämmande. Och visst är det orealistiskt att tro att mänskligheten skulle ställa om till ett leverne precis som på slutet av 1800-talet. Det finns bara en väg nu och det är framåt genom nya sätt att nyttja men inte förbruka och förstöra vår planets resurser. Vi kan inte fortsätta som vi gör nu och det av många andra skäl än bara klimatförändringarna.

Det vi bland annat måste inse är att vår fossilbränsleanvändning måste upphöra. Vad gäller all energianvändning måste den bygga på att nyttja flödande och förnybara energikällor. Vad gäller all användning av råvaror och material så måste den bygga på ett kretsloppstänk. Kort sagt så måste människan inse att det enda långsiktigt hållbara sättet att leva är med naturen med hjälp av flödande energi och materia i kretslopp!

Nu är frågan om vi med en slags apatisk cynism ska sätta oss ned och betrakta den miljöförstörande utvecklingen och bara fortsätta med all negativ miljöpåverkan eller om vi ska ta tag i problemen och faktiskt göra något åt dem. Alla andra arter på jorden visar oss vad som krävs för en långsiktig överlevnad. Det är dags att vi inser detta faktum! Vi kan nu inte ge upp utan att ens ha försökt att ändra på sakernas tillstånd! Det är mycket hög tid att göra något åt såväl klimathotet som alla andra hot mot vår livsmiljö. Politik är det möjligas konst men naturlagarna kan vi inte ändra på!

Glenn Wahle