Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Om vår ekonomi ökar med tre procent årligen kommer den att vid nästa sekelskifte att vara 11 gånger större än i dag. Utifrån ett globalt perspektiv vore detta förödande.

 

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Om vår ekonomi ökar med tre procent årligen kommer den att vid nästa sekelskifte att vara 11 gånger större än i dag. Utifrån ett globalt perspektiv vore detta förödande. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Hållbarhet bättre än tillväxt

Tillväxt kan inte vara positivt för klimatet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Hur stor tillväxt är rimlig?"

Jörgen Warborn skriver i sin krönika att en starkare tillväxt är bra för klimatet. Utifrån detta påstående ställer sig Anders Lindahl frågar ”Hur stor tillväxt är rimlig?” Han beskriver hur en jämn årlig tillväxt ökar exponentiellt (snabbare och snabbare) likt en ”ränta-på-ränta effekt”. Om vår ekonomi ökar med tre procent årligen kommer den att vid nästa sekelskifte att vara 11 gånger större än i dag. Utifrån ett globalt perspektiv vore detta förödande. Redan i dag överutnyttjar vi jordens resurser.

Men kan tillväxt vara positivt för klimatet? Nej, så klart inte. Tvärtom är tillväxt i sig ett allvarligt hot. Forskning visar till och med att inte ens grön tillväxt är möjlig för klimatet.

Men man behöver knappast vara forskare för att förstå att tillväxt utifrån ändliga resurser blir omöjligt i längden. Hur vore det om vi släpper målet på tillväxt och istället strävar efter hållbarhet?

Tjorven