Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hämnd föder hämnd, det kvittar om det är samhällets lagstadgade hämnd eller kriminellas hämnd, skriver Gerhard Eriksson (V) och Ingela Svensson (V). Bild: Annika Karlbom
Hämnd föder hämnd, det kvittar om det är samhällets lagstadgade hämnd eller kriminellas hämnd, skriver Gerhard Eriksson (V) och Ingela Svensson (V). Bild: Annika Karlbom

Hämnare eller brottsförebyggare?

Liksom krig inte leder till fred och harmoni, leder inte stränga straff och hård kontroll till ett samhälle där medborgarna är delaktiga, skriver Ingela Svenson (V) och Gerhard Eriksson (V).

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Det finns många sätt att visa handlingskraft och försöka plocka poäng hos väljarna i valtider. De flesta metoderna är både listiga och olustiga. Som t ex att lägga skuld på enskilda företrädare för motståndarpartiet för missförhållanden som man själv varit med om att skapa i samhället. Gärna utan att ha något verksamt recept på framgång i frågan eller ens intresse för att ta reda hur man kan lyckas. Och absolut utan att lyssna på specialister i frågan.

Strängare straff, hårdare tag, anonym bevisning, samhällets hämnd och hämnd på hämnden. Det blir slående hur det liknar den kriminella världens, så som Diamant Salihu beskriver den i sin bok ”Tills alla dör” som handlar om gängstrukturer.

Högerns talespersoner talar med vrede om att få stopp på våld och kriminalitet genom höjda straffskalor och tvivelaktiga bevismetoder. Trots att all forskning historiskt visar att de samhällen som har de strängaste straffen också är de som har den högsta kriminaliteten.

Hämnd föder hämnd, det kvittar om det är samhällets lagstadgade hämnd eller kriminellas hämnd. Hat föder hat och segregation. Liksom krig inte leder till fred och harmoni, leder inte stränga straff och hård kontroll till ett samhälle där medborgarna är delaktiga.

Vänsterpartiet motionerar i kommunfullmäktige om att Varbergs kommun ska anställa en brottsförebyggare. Efter samtal med såväl poliser i Halland som brottsförebyggare i en annan kommun såg vi att detta behövs; Varberg växer så det knakar! Vi har hittills varit förskonade från grov organiserad kriminalitet, men då kommunen växer ändras förutsättningarna.

Det behövs en person med utbildning för uppgiften som kan upptäcka, kartlägga och förebygga risker för olika sorters kriminalitet. Det gäller såväl våld i nära relationer mot barn och vuxna som ungdomsbrottslighet, organiserad gängkriminalitet, narkotikabrott, missbruks- och sjukdomsrelaterad kriminalitet, organiserade rån och stölder och allt annat man kan tänka sig.

Om man på allvar vill förhindra brottslighet behöver man göra ingripanden genom förebyggande verksamhet innan den uppstår! Men också inkludera civilsamhället i arbetet!

Att förebygga brottslighet kostar pengar, men inte tillnärmelsevis lika mycket pengar som det kostar samhället med ännu fler och långa fängelsestraff, särskilt om de är utan villkorlig frigivning! Kanske skulle det hjälpa om kommunerna fick bära kostnaderna för invånarnas fängelsevistelse?

Ingela Svenson (V)

ledamot i kommunfullmäktige Varberg

Gerhard Eriksson (V)

ledamot i kommunfullmäktige Varberg