Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Turid Ravlo-Svensson (S). Bild: Annika Karlbom

Hälsoledarna tas bort mitt i pandemin

Personal som kan göra ”det lilla extra” för äldre försvinner.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Mitt i pågående pandemi där våra äldreboenden är belagda med besöksförbud och man försöker minimera kontakten mellan boende och övriga världen, så väljer M+C+L+SD att ta bort hälsoledarna. De är den personal som har ett uppdrag att göra det ”lilla extra” för de som bor på våra boenden.

Denna gången hade det varit möjligt att stoppa förslaget, men lika troget som vanligt så ställer stödpartiet Sverigedemokraterna upp och majoriteten är säkrad. När det väl gäller och man skall gå från ord till handling så väger alla fina ord från SD:s partiprogram lätt.

Hälsoledare tillkom genom riktade statsbidrag från den socialdemokratiskt ledda regeringen och för Varberg Kommun innebar det 13,5 miljoner per år fram till 2019. Statsbidraget fanns fortfarande kvar efter 2019 men ingick nu i de generella bidragen och då valde Alliansen att dra ner det till 10 miljoner, samtidigt som de kallade det ”en särskilt satsning”. Ingen blev av med jobbet, då personalen behövdes i den ordinarie verksamheten. Det innebar att tid för aktiviteter minskades drastiskt och inom de privata omsorgsföretagen användes pengarna till att starka den ordinarie personalstyrkan. Detta bland annat på grund av kritik från IVO att de inte hade tillräckligt med personal på natten.

Nu tar man bort pengarna och beslutar att det skall ingå i grunduppdraget att skapa meningsfulla aktiviteter och en social miljö som främjar hälsa och livskvalitet. Vi socialdemokrater har förutsatt att det alltid har legat i grunduppdraget att skapa goda förutsättningar för våra äldre, men att mitt i en pågående pandemi ta bort den personal som skall göra det ”lilla extra” känns direkt olämpligt. Inte heller denna gången skall någon bli av med jobbet då de behövs i den ordinarie verksamheten. Detta är betydligt större än en arbetsmarknadsfråga. Det handlar om att våra äldre skall ha en stimulerande och bra vardag utifrån sina förutsättningar och det handlar också om att vår personal skall få känna en tillfredsställelse av att de gör skillnad i våra brukares vardag. Det är helt enkelt så att det behövs mera pengar till vår verksamhet.

Turid Ravlo Svensson (S)

Vice ordförande Socialnämnden i Varberg