Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erland Linjer (M) Bild: Annika Karlbom
Erland Linjer (M) Bild: Annika Karlbom

Hälsoledare eller ej – alla ska göra det ”lilla extra”

För mig behövs inte begreppet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Skönt att bli gammal

För fem år sedan, 2016, riktade regeringen pengar till kommunerna, pengar avsedda att användas inom äldreomsorgen. Så kallade riktade statsbidrag. I Varberg satsade vi pengarna på att viss personal skulle kunna använda sin arbetstid för att arbeta med ”det där lilla extra” som förgyller dagen för de äldre. Begreppet ”Hälsoledare” uppstod. Vi anställde inte fler personer, utan lyckades inom befintlig personal hitta personer, som fick uppdraget att utveckla arbetet med just ”det där lilla extra”. När de riktade statsbidragen tagit slut övergick projektet i en fortsatt satsning med kommunala medel. Några miljoner mindre, men vi kunde fortsätta.

Något som ofta debatteras i olika sammanhang är vad som är rätt bemanning på ett boende. Rätt antal anställda och med vilken kompetens. Arbetar man på boenden är man omsorgspersonal. Personal som har omsorg. Personal som upptill de vanliga sysslorna även av omsorg gör ”det där lilla extra”. Omsorg är en kompetens. Och vi har kompetenta anställda.

Begreppet hälsoledare har givit upphov till misstolkningar och felaktigheter. Senast i en insändare där Bosse Hansson skriver att ”Hälsoledare” på alla boenden sagts upp. Den här typen av felaktiga påståenden är tråkiga och skapar oro inte minst hos de boende. Ingen av de personer som arbetat som ”Hälsoledare” har sagts upp. Samtliga har kvar sin anställning i förvaltningen men med ordinarie arbetsuppgifter. Alltså omsorgsarbete med allt vad det innebär.

För mig behövs inte begreppet ”Hälsoledare”. Är man omsorgspersonal så är man samtidigt den som arbetar för bättre hälsa och för ”det lilla extra”. Vi har fastnat i ordet ”Hälsoledare” när det är omsorg om individen det gäller.

För övrigt är vi alla medvetna om den besvärliga situation som varit med besöksförbud och extra belastning på personalen på grund av pandemin och ökat antal sjukskrivningar. Ett stort tack till all omsorgspersonal som gör ett jättefint arbete. Tack!

Erland Linjer (M)

Ordförande socialnämnden, Varberg