Säg Aaa. Hälsoundersökning för 40-åringer låter fint, men är problematiskt.
Säg Aaa. Hälsoundersökning för 40-åringer låter fint, men är problematiskt.

Hälsokontroller är inte det mest hälsofrämjande

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Insändare. Region Hallands övergripande vision är att vara ”bästa livsplatsen”. Målet för sjukvården är ”En hälso- och sjukvård för bättre hälsa”. Stor vikt läggs därmed vid hälsofrämjande insatser vilket naturligtvis är viktigt och bra.

Som ett led i detta planeras nu att via primärvården erbjuda hälsoundersökningar för alla 40-åringar. Detta låter som ett fint erbjudande till Hallands invånare men är problematiskt på flera sätt.

Syftet är att identifiera dem som löper ökad risk att drabbas av ohälsa/sjukdom och därigenom kunna hjälpa dem till bättre levnadsvanor och eventuellt medicinsk behandling. Dock vet vi från forskning att det är mycket svårt att som sjukvårdspersonal påverka en frisk och välmående människas livsstil. Något större möjligheter har vi om personen i fråga själv sökt upp oss för att hen inte mår bra.

ANNONS

Stora internationella studier visar också att allmänna hälsokontroller sannolikt saknar sjukdomsförebyggande effekt. De eventuella skadliga effekterna (som t ex att man mår sämre efter att ha blivit stämplad som en riskindivid) är dåligt utforskade.

Hälsokontroller tenderar även att nå ”fel” personer genom att det är de som har lägst risk att drabbas av sjukdom som i högre grad utnyttjar ett sådant erbjudande. Ekonomiska satsningar på detta kan därmed späda på den ojämlikhet i hälsa som vi strävar efter att minska.

Bättre då att satsa på det som vi faktiskt från forskning vet har potential att minska hälsoklyftor. Nämligen en resursstark och stolt primärvård som ges förutsättningar och förtroende att arbeta utifrån sin egen professionalitet. Med ökade resurser skulle vi kunna arbeta mer intensivt hälsofrämjande med våra sjuka patienter. Drömscenariot skulle vara att utöver detta ges tid och möjlighet till ett bredare hälsofrämjande arbete i gott samarbete med lokalbefolkning, föreningsliv, arbetsgivare och politiker.

Kristofer Mollberg

Distriktsläkare

Läjeskliniken

ANNONS